Про бюджет Херсонщини на 2017 рік

7 лет назад 0

 

Учора на сесії Херсонської обласної ради депутати прийняли головний документ області – бюджет 2017!

 Хочу подякувати депутатам від усіх фракцій за те, що перенесли прийняття цього питання на сьогоднішнє засідання, що дало можливість членам бюджетної комісії більш детально опрацювати даний документ. На протязі трьох робочих днів ми провела ще два робочі засідання щодо вивчення спірних питань, які виникли в процесі роботи з проектом обласного бюджету на 2017 рік.        За результатами проведеної роботи був проведений частковий перерозподіл видатків по головним розпорядникам коштів та за деякими програмами. Слід зазначити, що даний перерозподіл видатків був зроблений виходячи з першочерговості та соціальної значимості профінансованих заходів та прогарам. Важливим аспектом проведеної роботи також було питання про визначення основних підходів та принципів подальшої роботи з показниками бюджету та їх аналізу, який планується провести на протязі першого кварталу.
 
Нижче наведено деякі з основних напрямків які члени комісії встигли опрацювати під час двох додаткових засідань.
        
1. Зменшено видатки на загальну суму 9270 тис. грн
 
1.1. 8300 тис. грн — Департаменту агропромислового розвитку обласної державної адміністрації фінансування державних установ ветеринарної медицини в області (утримання ветеринарних лікарень та ветеринарної лабораторії). На сьогодні формується склад робочої групи, яка на протязі трьох місяців буде вивчати дане питання. За результатами висновків робочої групи ми повернемося до питання перерозподілу видатків на вказані заходи.   1.2. 800 тис.гнр — управлінню капітального будівництва обласної державної адміністрації скоротити капітальні видатки (ремонт відкритого басейну ДЮСШ № 2) у зв’язку з відсутністю проектно-кошторисної документації та необхідної повної інформації щодо реконструкції та подальшої роботи вказано об’єкту.   1.3. 170 тис.грн — управлінню освіти обласної державної адміністрації скоротити інші видатки (по КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти» ХОР) за результатами проведення аналізу ефективності використання бюджетних коштів, діяльності щодо збереження комунального майна та управління ним, а також у зв’язку з  ненаданням деталізованих розрахунків.

2. Збільшено видатки на загальну суму 4851,3 тис. грн
 
2.1. 1200 тис.грн. — Департаменту соціального захисту населення обласної державної адміністрації в рамках обласної програми соціального захисту людей похилого віку, інвалідів та підтримки сім’ї, утвердження гендерної рівності та протидії торгівлі людьми на 2015 – 2019 роки, передбачити:   2.1.1.   589 тис. грн — фінансування заходів програми щодо надання одноразової грошової допомоги інвалідам війни та учасникам бойових дій, які брали безпосередню участь у бойових діях під час Другої світової війни;   2.1.2.  Інші видатки по соціальному захисту населення:
— 211 тис. грн — на надання матеріальної допомоги малозабезпеченим верствам населення в тому числі на лікування;
— 300 тис. грн — на надання разової матеріальної допомоги сім’ям військових, загиблих під час проведення АТО;
— 100 тис. грн — на надання разової матеріальної допомоги сім’ям осіб, які перебували чи перебувають у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету, територіальної цілісності держави, але в подальшому не увійшли до складу Збройних Сил України, Міністерства внутрішніх справ України, Національної гвардії України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів, учасників — добровольців бойових дій в зоні проведення антитерористичної операції (згідно рішення Х сесії обласної ради VII скликання від 23 грудня 2016 року № 347).
 
2.2. 1229,4 тис. грн — на фінансування програми щодо запровадження обласних стипендій:
— 484,4 тис.грн — управлінню освіти обласної державної адміністрації;                                   
— 540,0 тис. грн — управлінню з питань фізичної культури та спорту обласної державної адміністрації ;
— 30,0 тис. грн — управлінню культури обласної державної адміністрації 
— 100,0 тис. грн — Департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації;
— 75,0 тис. грн — Департаменту з питань внутрішньої та інформаційної політики обласної державної адміністрації.
 
2.3. 1400 тис.грн. — Департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації для забезпечення мешканців області безкоштовним медичним обстеженням (аналізи) за направленням лікарів в обласних закладах охорони здоров'я з визначенням цільового фінансування на травень — червень 2017 року.
 
2.4. 800 тис.грн — Управлінню з питань фізичної культури та спорту обласної державної адміністрації: спортивні заходи з олімпійських видів спорту — 700,0 тис. грн; з неолімпійських видів спорту — 100,0 тис. грн.
 
2.5. 221,9 тис.грн. — Управлінню культури обласної державної адміністрації, в рамках обласної програми розвитку культури і духовності в Херсонській області на 2013 – 2017 роки в частині поліпшення рівня кінообслуговування населення області.
2.6. 4418,7 тис. грн – направити до резервного фонду обласного бюджету.
      
3. Робота благодійних фондів
 
На засідання бюджетної комісії були запрошені головні лікарі обласних закладів охорони здоров’я для відпрацювання даного питання. В ході аналізу наданих документів (договори про оренди приміщень фондами та договори про співробітництво з фондами) було встановлено, що в деяких закладах охорони здоров’я в договорах взагалі відсутні норми щодо фінансового контролю роботи благодійних фондів та встановлений різний процент на утримання таких фондів. А в ряді закладів зовсім відсутні договірні відносини. Тобто фонди проводять збір коштів в приміщеннях лікарень без юридичних підстав. Отже наявним стало те, що діяльність благодійних фондів в обласних закладах охорони здоров’я абсолютно не впорядкована, а в окремих випадках – незаконна. Тому було прийнято рішення про те, що головним розпорядникам коштів обласного бюджету, керівникам установ і організацій, які фінансуються з обласного бюджету необхідно забезпечити надходження благодійних внесків від юридичних та фізичних осіб у грошовій формі через рахунки бюджетних установ, відкритих в органах Державного казначейства в області, із складанням відповідних кошторисів за спеціальним фондом, та спрямувати їх на зменшення зобов’язань по видатках загального фонду, які не забезпечені бюджетним фінансуванням, в першу чергу, на захищені статті. Що унеможливить зловживання при зборі благодійних внесків.
 
4. Протягом січня – лютого здійснити:
 
4.1. інвентаризацію усіх програм обласної ради;
4.2. детальний аналіз видатків по усіх комунальних підприємствах та заклад обласної ради;
4.3. сформувати єдиний підхід до залучення коштів Державного фонду регіонального розвитку та розподілу коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій;
4.4. сформувати єдиний підхід до розподілу коштів медичної, освітянської субвенцій та стабдотації.
 
5. На підставі матеріалів здійсненого аналізу орієнтовно в березні 2017 року після здачі звіту Департаментом фінансів за 2016 рік при розподіленні вільних залишків за 2016 рік здійснити перерозподіл видатків по головним розпорядникам коштів та за програмами.
 
6. Сформувати єдиний підхід до формування місцевих бюджетів на 2018 рік з урахуванням показників місцевих, обласного бюджету та міжбюджетних трансфертів  на 2017 рік
 
7. Здійснити низку заходів щодо збільшення прибуткової частини обласного та місцевих бюджетів   Павло Філіпчук голова бюджетної комісії Херсонської обласної ради