Середня ціна землі зросла до найвищого рівня від старту ринку землі

2 дня назад 0

Ціни купівлі-продажу сільгоспземель у травні цього року суттєво зросли порівняно із попередніми місяцями й наразі є найвищими за весь час існування ринку земель. Про це йдеться в дослідженні Київської школи економіки (KSE).

Середньозважена ціна гектара у травні становила 45 тис. грн, що на 8,2% більше, ніж у квітні 2024 року, і на 5,6% більше від цін у березні цього року.

Причому ціна земель із цільовим призначенням «для ведення товарного с/г виробництва» була ще вищою й сягнула 46,2 тис. грн.

«При цьому важливо розуміти, що зазначені ціни базуються на офіційних цінах, що
реєструються у Реєстрі речових прав при укладенні угод купівлі-продажу. Ринкові ціни на землю можуть бути значно вищими, адже більша частина усіх угод укладаються за ціною, що не відрізняється від нормативно-грошової оцінки (мінімальної ціни, що встановлена законом для колишніх підмораторних земель) більше, ніж на 2%», — пояснили в KSE.

Фахівці також відзначили, що з початку 2024 року середні ціни на землю залишаються значно вищими, ніж у попередні періоди. Відтак, вони констатують, що відкриття ринку земель для юридичних осіб у січні 2024 року спричинило структурні зміни умов на ринку, і як наслідок призвело до збільшення цінності сільгоспземель.

Читати за темою:

  • Темп ринку землі задають не агрохолдинги, а фермери із зембанком від 3-5 тисяч га — експерт
  • У липні розпочнуться аукціони з оренди держземель: до ФДМУ передано 2 764 ділянки
  • Український ринок землі планують відкрити для громадян ЄС

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.