Україна втрачае цілу тепличну галузь

2 года назад 0

У зв’язку з високими цінами на енергоносії тепличні господарства будуть змушені підіймати ціну на свою продукцію, заявили в Українській спілці промисловців і підприємців. Про це пише agronews.ua.

В УСПП вважають, що мінімум 50% виробництв отримають збитки. Вже зараз інфляція в промисловості побила історичний рекорд і досягла 57%. Її колосальний розрив зі споживчою інфляцією в 11% стане однією з причин затяжної кризи на внутрішньому ринку, якщо держава не вживатиме відповідних заходів.

Як зазначають експерти, тепличні господарства вже не можуть оговтатися від шоку через ціни на енергоносії, тому змушені «пропустити» нинішній сезон.

«В собівартості продукції, що випускається тепличними комбінатами, частка енергоресурсів становить 50-60%. Через зростання газових тарифів ціна на овочі та зелень стала критично неконкурентною в порівнянні з імпортною продукцією, що поставляється з Туреччини, Білорусі або Нідерландів, де держава компенсує виробникам частину вартості енергоносіїв. Тому деякі з українських комбінатів вже закрилися, в тому числі один з найбільших в Європі, розташований під Києвом», — зазначають в УСПП.

Об’єктивно, ціна на продукти також має підскочити, як мінімум, на 40%. Однак, аналітики відзначають, що підвищення цін на тепличні овочі та зелень теж не вихід.

В УСПП вважають, якщо терміново не втрутитися в ситуацію, то, з великою ймовірністю, за зиму Україна може втратити цілу тепличну галузь, адже «консервація» тепличних конструкцій технологічно неможлива.