Українські аграрії виділили під олійні культури рекордну площу

3 года назад 0

У 2021 р. українські фермери засіяли рекордні 9,5 млн га основними олійними культурами, що на 2% перевищує минулорічний показник. Дані оцінки під конференції «CROP 2021. NEW CROP — NEW CHALLENGES» озвучила аналітик ІА «АПК-Інформ» Світлана Киричок.

«За нашими оцінками, більше 70% в структурі олійної сівби займає соняшник. Площа даної культури також очікується на рекордному рівні – близько 6,9 млн га. З урахуванням оптимальних погодно-кліматичних умов, які на сьогоднішній день зберігаються в країні для вирощування соняшнику, його виробництво може досягти 16,6 млн тонн», – уточнила вона.

За словами аналітика, приріст площі під соєвими бобами очікується на меншому рівні – в межах 2-3%. Однак, за очікуваннями експертів, найближчими роками відновлення площ під соєю в Україні буде більш інтенсивним, чому, в першу чергу сприятиме високий попит на олійну як у країні, так і на світовому ринку, а також скасування соєвих правок.

«Скорочено площі лише під ріпаком, що пов’язано з низькою вологозабезпеченістю в період озимої сівби. Ріпаком в українських господарствах під урожай-2021 зайнято менше 1,5 млн га, що на 20% нижче за показник минулого року. Відповідно, врожай олійної в п.р. ми очікуємо на рівні 2,5 млн тонн – мінімальному за останні 4 роки», – додала С.Киричок.