В Україні анонсували масове зниження відсотків за кредитами

1 месяц назад 0

В Україні прогнозують відчутне зниження відсотків за кредитами для малого та середнього бізнесу. Йдеться про так звані цільові кредити, які зараз вельми популярні у підприємців через їхню зручність. А тепер завдяки зниженню відсоткової ставки вони стануть для підприємців ще й доступнішими.

Про це повідомила директорка департаменту малого та середнього бізнесу Глобус Банку Оксана Шульга.

На її думку, нові кредитні ставки становитимуть від 13,5 до 16% річних. А найдешевшими будуть кредити, які видаватимуть на придбання енергетичного устаткування.

"Найнижчі ставки, а це 13,5% річних, будуть запропоновані щодо енергокредитів на придбання та встановлення альтернативних джерел живлення" , – поділилась банкірка.
Йдеться про придбання сонячних панелей, теплових насосів та автономних генераторів. Водночас для решти цільових кредитів (не енергетичних) зниження відсоткової ставки буде меншим – лише 1-1,5%, та все ж воно буде. Таким чином, кредитні ставки будуть близько 16% річних. Це буде наслідком зниження облікової ставки НБУ до 13%, переконана Оксана Шульга.

За словами банкірки, цільові кредити зручніші як для банкірів, так і для самих позичальників. Зокрема через те, що предметом застави стає саме майно, на придбання якого береться позика. Тобто позичальник не має шукати ніякого додаткового ресурсу для того, щоб отримати гроші від борг.

Відповідно до даних, якими володіє експертка, за перше півріччя поточного року бізнес брав кредити на середню суму у 1,2 млн грн. Термін кредитування – від 1 до 5 років. Причому 60% узятих позик припадає на підприємства, що належать до виробничої, будівельної та промислової галузей. І ще по 15% кредитів узяли підприємства, які належать до торгівлі та сфери послуг.