ВПО Херсонської області мають право на оформлення субсидій

17 часов назад 0

Як отримати субсидію на житлово- комунальні послуги? Хто може претендувати?

На сьогодні процес подання заявок на житлово-комунальні субсидії та їх призначення повністю цифровізовано. З 2023 року ці функції перейшли до Пенсійного фонду України, що дозволило здійснити повну цифрову інтеграцію. Це означає, що людина, яка хоче отримати субсидію, може зробити це, не виходячи з дому: достатньо зайти на сайт Пенсійного фонду або в особистий електронний кабінет та подати заявку онлайн.

"За бажанням можна також звернутися до відділення ЦНАПу або Пенсійного фонду, але ми рекомендуємо саме онлайн-формат. З весни 2023 року ми також ввели спрощену процедуру подання заявок на субсидії ," — повідомила заступниця міністра соціальної політики Дарія Марчак.

Спрощена заявка передбачає, що користувач заповнює лише основні дані: ім'я, прізвище, ідентифікаційну інформацію та список членів домогосподарства, на яких буде нарахована субсидія. Надалі всю необхідну інформацію збирає Пенсійний фонд через обмін даними з державними цифровими реєстрами та постачальниками комунальних послуг.

Скільки часу потрібно чекати, щоб отримати вже остаточне рішення по субсидії?

Призначення субсидій і обробка заяв у Пенсійному фонді здійснюються протягом 10 днів. Однак, бувають випадки, коли цей термін може бути перевищено. Наприклад, якщо людина подала документи, але постачальник послуг не підтвердив, що вони надаються саме їй, і відповідно, що вона має право на субсидію. У такій ситуації Пенсійний фонд зазвичай не відмовляє у призначенні, а проводить додаткову роботу із постачальником житлово-комунальних послуг, щоб уточнити право людини на субсидію. Якщо ж субсидія все-таки не призначена, потрібно звернутися до відділення Пенсійного фонду, щоб дізнатися причину відмови, яких зазвичай небагато:

  • Перша можлива причина – це високий рівень доходів родини, через що розмір субсидії дорівнює нулю, і родина вважається здатною самостійно сплачувати житлово-комунальні послуги.
  • Друга причина – наявність заборгованості. У цьому випадку необхідно вирішити питання боргу, домовившись з постачальниками про реструктуризацію.

Правила реструктуризації достатньо лояльні: борг можна виплачувати невеликими платежами протягом п'яти років. Держава сприяє та стимулює постачальників комунальних послуг досягати домовленостей із боржниками.

Наскільки система зараз уже остаточна і досконала? І чи можна виправляти помилки?

Система функціонує ефективно, а алгоритми взаємодії та обміну інформацією працюють дуже добре. Іноді в окремих державних реєстрах, з якими встановлено обмін, може бути неповна інформація. Часто трапляються ситуації, коли в різних реєстрах ім'я, по-батькові чи прізвище особи записані по-різному. Наприклад, в одному реєстрі через літеру «і», а в іншому – через літеру «и». У цьому випадку без допомоги громадян не обійтися.

Такі невідповідності можуть створювати певні труднощі. У таких випадках задача оператора – сповістити громадянина про те, що у нього є розбіжності в реєстрових даних, і попросити його допомогти з’ясувати, який з цих записів є вірним. Очевидно, що сервіс не виконав повний обсяг роботи, необхідної для звільнення громадян від потреби носити з собою папери, довідки та заповнювати великі декларації.