У каховського заводу “КЗЕЗУ” новий антирекорд по заборгованості з зарплати

3 года назад 0

Працівникам підприємства не виплатили вже майже 30 млн грн.

Продовжує зростати заборгованість по зарплаті у ПрАТ “Каховський завод електрозварювального устаткування”. Про це повідомив заступник міського голови Іван Орєхов.

За його словами, станом на 1 квітня борг підприємства перед своїми працівниками виріс до 29,7 млн грн. З цієї суми майже 7 млн грн недоотримав бюджет громади у вигляді податку з доходів фізичних осіб.

— Місто їх втратило. Це серйозні кошти, — сказав Іван Орєхов.

Він пояснив, що проблема на підприємстві виникла через невирішення питання з отриманням банківських кредитів.

— “КЗЕЗУ” уклало договорів на 640 млн грн і веде роботу з відновлення підприємства у двох напрямках. Зокрема, завод намагається співпрацювати зі своїм давнім партнером з Чехії. Перспектива для погашення заборгованості по зарплаті і з ПДФО є, — запевнив Іван Орєхов.

Оптимістично налаштований і міський голова Каховки Віталій Немерець. 

— Ми сподіваємось, що з цим заводом усе буде гаразд, — додав він.

Як уточнив Іван Орєхов, ПрАТ “КЗЕЗУ” — не єдине, хто не сплачує ПДФО до місцевого бюджету. Приміром, через реорганізацію районів електромереж “Херсонобленерго” всі податки від діяльності цієї організації з 1 січня 2021 року почали надходити до бюджету Херсонської міськради. Тож Каховка лише від “переходу” РЕМ недоотримає за рік 4,7 млн грн.

— Ще одне підприємство почало сплачувати податки у бюджет Нової Каховки. Це ще мінус 2,2 млн грн. Водночас нам вдалося залучити ТОВ “Геліос-1”, “Віндкрафт-Україна”, “Віндкрафт-Каланчак”, “Віндкрафт-Чаплинка”. Три останні підприємства вже сплатили нам у першому кварталі майже 5,6 млн грн, — доповнив Іван Орєхов.

Нагадаємо, що затримки з виплатою зарплати на ПрАТ “КЗЕЗУ” тривають не один рік. Востаннє борг виник у березні 2020 року. Як пояснив голова правління підприємства, Герой України Ярослав Микитин, причиною цього стала допущена фінансовим директором помилка, через яку “КЗЕЗУ” торік залишився без обігових коштів. 

Через затримку з виплатою зарплати з заводу почали масово звільнятися працівники. Проте, за словами Ярослава Микитина, ситуація не є надзвичайною. Він обіцяв виплатити всі борги “десь до травня 2021 року”. 

Олег БАТУРІН.