З 2030 року ціну сільгоспземлі не регулюватимуть — експерт

2 года назад 0

Ціна землі має бути не нижче нормативної грошової оцінки. Таке положення закріплене в законі до 2030 року. Потім законодавець планує «відпустити» ціну, тобто не регулювати її на рівні мінімальної. Про це розповіла Анна Федун, адвокатка й радниця із земельного законодавства Програми USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО)у матеріалі «Нарешті власники землі отримали законне право нею розпоряджатися» на Zemliak.com. 

За її словами, від 1 липня до осені ціна землі «зупинилася». Станом на початок жовтня середня ціна, за даними Держгеокадастру, була співвідносна з нормативно-грошовою оцінкою і складала 35-40 тис. грн за 1 га.

«Цю суму не варто порівнювати з високою ціною європейської землі. Тим, хто хоче продати с/г землю в Україні, на мою думку, варто чекати. Зараз ціна, яку ми маємо, є мінімальною. І прогнозований доступ юридичних осіб на ринок з 2024 року запустить зовсім іншу ціну. На скільки це розтягнеться в часі, поки що важко сказати. Але ціна на землю, однозначно, буде рости», — пояснила експертка. 

Варто також відмітити, що статистика в 35-40 тис. грн за гектар — це офіційні суми, які особи зазначають в договорах купівлі-продажу. Для того, щоб зменшити оподаткування цих договорів, часто ці суми занижуються. Тобто вони встановлюють в договорах мінімальну, але насправді ще передають з рук в руки додаткову суму. 

«Мені відомі вже господарства, які придбали землю за ціною, що є значно вищою від офіційної. Вони були зацікавлені саме в цій землі, бо на ній давно вирощують, наприклад, нішеві чи багаторічні культури. Тобто вони готові це заплатити, щоб мати землю у власності. Потрібно розуміти: в українських реаліях офіційна вартість землі, що фіксується в договорі купівлі-продажу, — це офіційна вартість, від якої йде оподаткування. Але насправді часто ця вартість є більшою на практиці», — додала Анна Федун.

За її словами, наразі не можливо знати точні суми в договорах купівлі-продажу с/г землі, адже реєстр прав власності ще дозволяє нотаріусу посвідчити правочини і не внести ціну, пропустити цю графу «Ціна землі». Тобто реєстр не блокує можливість посвідчити правочин, не зазначивши, наприклад, ціну.

«Після того, як постанова про усунення такого нюансу буде прийнята і реєстр буде доопрацьовано технічно, ситуація на ринку буде більш зрозуміла. У цьому, я сподіваюся, будуть великі плюси і перевага для тих, хто бажає скористатися цією інформацією», — підсумувала експертка.

Нагадаємо, у Верховній Раді України зареєстровано законопроєкт №6199-1 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо уточнення положень стосовно вчинення нотаріальних дій в процесі набуття прав на земельні ділянки».