З проєкту концесії в Херсонському порті вийшов ще один учасник

2 года назад 0

Причинами цього називають затримку з передачею порту і непрозорими умовами роботи.

Про вихід із проєкту концесії Херсонського морського торговельного порту заявив ще один учасник — Джемал Інаішвілі — один із інвесторів компанії “Рисоіл — Херсон”. Про це він повідомив в інтерв’ю профільному видання “Порти України”.

— Основна причина — затягування процесу передачі порту концесіонеру Міністерством інфраструктури України та Адміністрацією морських портів України. Цей процес триває ще з червня 2020 року, коли ми підписали договір з державою. Хоча планувалось, що процес передачі завершиться протягом 6 місяців, але пройшов вже рік і 5 місяців, а він ще не завершений, — сказав Джемал Інаішвілі.

Він припустив, що держава не підготувалась належним чином до своєчасної передачі Херсонського порту  в концесію.

— Порт потребує повної модернізації. Підприємство технічно і морально застаріло. За останні кілька років там втратили вантажну базу і довіру клієнтів. Ми приблизно знали, з якими проблемами доведеться стикнутися на початковому етапі, увійшовши в управління. Але ніяк не могли передбачити того, що весь цей процес затягнеться на півтора роки і, схоже, до кінця 2021 року так і не завершиться. Сьогодні ми лише можемо спостерігати за тим, що Херсонський порт продовжує нести збитки і, звісно, збитки несе інвестор, навіть не почавши ним управляти, — додав Джемал Інаішвілі.

Нагадаємо, що 4 серпня 2021 року про вихід з концесії Херсонського порту заявив і бізнесмен Шота Хаджишвілі. Своє рішення він пояснив непрозорими умовами роботи в порту.

— Жодна поважна компанія не інвестуватиме в берегову інфраструктуру, якщо можна це робити (тобто, здійснювати перевалку, — прим. автора) на рейді, не сплачуючи податки, знищуючи природу і виплачуючи зарплату у конвертах. Ми в такій системі працювати не збираємось, — сказав тоді Шота Хаджишвілі.

Нагадаємо, що урочисте підписання договору про передачу в концесію Херсонського морського торговельного порту відбулось 26 червня 2020 року в присутності президента України Володимира Зеленського. Відповідно до договору, компанія-концесіонер ТОВ “Рисоіл — Херсон” мала інвестувати в розвиток порту близько 300 млн грн і ще понад 18 млн грн вкласти в місцеву інфраструктуру.

— Сьогодні ми передаємо в концесію перший масштабний об’єкт в Україні — Херсонський морський торговельний порт. Для самого підприємства це означає не лише стабільний подальший розвиток і робочі місця для людей, а й добробут всього міста та регіону. Завдяки модернізації порту ми створимо сприятливі умови для зростання економіки країни, — так запевняв тоді міністр інфраструктури України Владислав Криклій.

Олег БАТУРІН.