Корупційне прибирання: Колихаєв пішов на схеми “досвідчених схематозників”?

3 года назад 0

Вулиці Херсона знову прибирають механізованим способом. Причому, до кінця липня це робили майже безкоштовно, про що заявляли херсонські чиновники. Але не все так райдужно виявилося, як на словах місцевих можновладців.

За словами в.о. заступника міського голови та депутата міськради від “ОПЗЖ” Юрія Стельмашенко, техніку для прибирання вулиць було надано КП “Міське дорожнє управління” на безоплатній основі. На наш запит Департамент міського господарства дав відповідь щодо цих “благодійників”.

Ними виявилися троє підприємців — Юрій Роговий (в департаменті допустили помилку в прізвищі), Галина Яковенко та Маргарита Усенко. Всі вони надали техніку комунальному підприємству на безоплатній основі. Але що ці “благодійники” отримали замість подяки та грошей?

Підприємці з оточення Колихаєва, Сальдо та Ротової

“Бізнес має допомагати місту”. Саме таку тезу постійно повторює міський голова Ігор Колихаєв. І, як бачимо, бізнес допомагає. Особливо коли цей бізнес оточення так званої “промерської більшості”. Давайте знайомитися з тими, хто надав безкоштовно техніку.

Юрій Роговий — підприємець з селища Інженерне. Інформації про нього небагато. Але те, що Роговий є людиною в оточення самого Ігоря Колихаєва підтверджують контакти, вказані в реєстрі юридичних осіб. А саме — електронна пошта yuriy@prodexim.com.ua, яка підтверджує причетність підприємця до компанії Колихаєва “Продексім”.

Галина Яковенко та Маргарита Усенко, судячи з даних аналітичної системи “Youcontrol”, мають відношення до двох депутатів та екс-регіоналів — Володимира Сальдо та Альони Ротової. Зокрема, обидві підприємиці “засвітилися” в компанії “Корабел-Комфорт”, яка була створена оточенням Сальдо-Ротової для розігрування тендеру з механізованого прибирання вулиць Херсона до 2015 року. Фірма неодноразово ставала фігурантом журналістських розслідувань та навіть матеріалів відповідної кримінальної справи. А Маргарита Усенко була співвласницею кооперативу “Цементник” Альони Ротової.

Трохи подробиць “корупційного прибирання”.

Схема відмивання коштів на механізованому прибиранні розпочалася у 2014 році, коли «Корабел-Комфорт» разом із підставною фірмою «Бізнес інвест груп» розіграли тендер на суму 3,4 млн гривень, повідомляє видання “Мій Херсон”. Цей факт визнав Антимонопольний комітет України. АМКУ встановило, що обидві компанії подати на торги ідентично написані та оформлені заявки. Більше того, в документах були зроблені однакові помилки. Тоді «Корабел-Комфорт» оштрафували аж на 20 тисяч гривень. Звичайно, що рішення Антимонопольного комітету намагалися оскаржити у суді. Але все ж таки 20 тисяч – смішне покарання за розіграш тендеру на 3,4 мільйони.

Після згаданого рішення АМКУ та невдалої судової тяганини, майно “Корабел-Комфорт” передається на іншу підставну компанію – ТОВ “Південькоммунсервіс” з тими же підставними бенефіціарами. Про розподіл часток у фірмах розповів на допиті слідчим сам Володимир Сальдо в рамках кримінального провадження, які були відкриті за фактом цього схематозу. Частину цих свідчень нещодавно оприлюднили у ЗМІ.

“Доход получали от уборки мех.методом городской территории. В 2015 в течении 8 месяцев 100 тыс. гр. в месяц. Распределение согласно долей. Имущество — 3 специализированных машины (пылесосы импортные на базе МАЗ). Курировал работу Цепелев Ю.Ю. (помічник Сальдо та колишній депутат міськради від «Партії регіонів», за что получал еще от всех 10%. После наездов на фирму Антимонопольного комитета имущество передали в «Пивденкоммунсервис», выигравшую тендер и начавшую работать только в июне. Добавился еще один участник от Алёны (Ротовой), она же теперь курирует эту работу”, – йдеться у свідченнях Володимира Сальдо.

У 2016 році ТОВ “Південькоммунсервіс” знову “виграє” тендер на прибирання вулиць вартістю майже 3,5 млн гривень. Але у 2017-му схема змінюється. Тендер на 5,5 млн розігрують ті самі компанії, але на користь ПП “Блага”. Підприємство очолювала одноосібно вже згадана Альона Ротова.

Схоже з часу, коли аферу було викрито, техніку “сховали”, адже механізоване прибирання не проводили. Відновилося воно під час місцевих виборів, коли машини вийшли на вулиці Херсона з політичною агітацією “Опозиційної платформи — За життя” — партії, дотичної до Альони Ротової та Володимира Сальдо. Вочевидь, техніку було просто переписано на ФОП-ів, які сьогодні виступають такими собі “благодійниками”.

“Благодійність” закінчилася

Варто зазначити, що паралельно з “безкоштовним прибиранням”, КП “Міське дорожнє управління” проводить два тендери на оренду цієї ж прибиральної техніки, яка вже вийшла на вулиці Херсона. Обидва тендери були провальні, адже в них приймав участь лише один учасник — ФОП Ромащенко Роман. Інші ж чомусь не захотіли подаватись на торги. Причина невідома. Хоча в місті є аж три власника спецтехніки, які пов’язані між собою. Схоже на чергову змову. Тим більше, що Роман Ромащенко також входить в оточення депутата міськради Володимира Сальдо. Він разом з членом виконкому та соратником екс-мера міста Юрієм Гречишкіним входить в засновники ТОВ “БК Херсонбуд”, якою де-факто володіє Сальдо.

 

Роман Ромащенко таки отримав договір з комунальним підприємством. Його 26 липня оприлюднили на порталі “Prozorro”. Його вартість склала більше мільйона гривень. Але у Ромащенко немає техніки у власності. Він її орендує у згаданої раніше Маргарити Усенко, про що свідчить пакет документів, що подав підприємець на тендер “Міського дорожнього управління”. Очевидно, що за подібною схемою бюджетні кошти на прибирання вулиць механічним способом перейдуть або тому ж Ромащенко, або іншим згаданим особам.

І відповідаючи на питання, поставлене раніше, можна припустити, що “благодійники” отримали взамін можливість розіграти тендер, та знову припасти до бюджетної кормушки оточенню Сальдо-Ротової. А Колихаєв, схоже, отримав додаткові голоси в сесійній залі та прихильність фракцій “ОПЗЖ” та “Блоку Володимира Сальдо”, які з самого початку увійшли до “промерської більшості”.