Борис Бабин дал разъяснение по поводу информации о наличии у него недвижимости в Крыму

6 лет назад 0

Некоторое время назад к нам в редакцию поступил материал, в котором упоминалось о наличии у Представителя Президента Украины в АРК Бориса Бабина недвижимости в Крыму. Многие украинцы, и херсонцы в частности, всегда имели тесные связи с полуостровом, и у некоторых имелась недвижимость в городах Крыма или на побережье.

Как известно, право собственности имеет 3 составляющие. Это права пользования, владения и распоряжения. В результате аннексии Крыма украинцы фактически лишились права распоряжения и права пользования квартирами, земельными участками и домами. Да и право распоряжения вряд ли можно назвать сохраненным в сложившихся условиях.

Подобная ситуация произошла и с недвижимостью Бориса Бабина, который формально числится совладельцем скромной квартиры в Евпатории. Но, в отличие от среднестатистического украинца, Борис Бабин — персона публичная, а потому и внимание к нему повышенное. Редакция «Новостей Херсонщины» получила официальное письмо от Бориса Бабина, в котором он подробно проясняет ситуацию с наличием у него недвижимости в Крыму (текст сохранен полностью).

Официальное письмо Бориса Бабина

Навряд чи згадка про норми цивільного законодавства (а не кримінального чи про ОРД) є «заходом впливу» адже це за визначенням означає що матимете справу не з посадовою особою, а з громадянином. Та більше — іноді дуже дивно чути щось про «заходи впливу», коли про них пише представник іноземного ЗМІ, сервери якого далеко від Херсону.

Щодо нерухомості пана Л. Е. Іслямова в Криму або РФ тощо на жаль у мене ніякої достовірної інформації немає. Ми узагалі не були знайомі цим паном до мого призначення на посаду в Херсон, а після цього Представництво взаємодіє з ним — як з власником одного з ключових ЗМІ, що мовить з підконтрольній території України на Крим.

Щодо моєї квартири у Криму. Ви пишете, що «Борис Бабин… владеет недвижимостью на полуострове, но старается не афишировать этот факт». Це явна неправда, адже згадки про квартиру в Євпаторії, де я маю частку власності, містяться як мінімум у моїх деклараціях, які є на сайті НАЗК у вільному доступі. Цей майновий об’єкт є узагалі єдиною моєю нерухомою власністю, більш того — саме там я досі зареєстрований. Моя реєстрація як можна зрозуміти постійно надається мною в усі можливі структури, починаючи від лікарні та завершуючи банком. Навряд чи у цій ситуації можливі якісь внятні спроби це якось переховувати, що очовидно. Перевірити наявність цієї нерухомості в моїй декларації нескладно; мені чомусь здається, що редакція це зробила до публікації, але вирішила про результати перевірки помовчати бо в сюжет вони явно не вписуються.

Далі ви пишете що «в видеоролике показан дом и дверь в квартиру, которая якобы принадлежит Бабину». Це також перекручена інформація, адже ця квартира мені цілком не належить (а у вашій статті це презумується). Адже квартира є комунальною, має два номери 62 та 62а, які відповідно в різних долях належить трьом власникам — мені, моїй сестрі Бабіній Б.В. та моєму батькові, який після розлучення з нашою матір’ю живе з іншою родиною в м. Євпаторія. Знов-таки це нескладно перевіряється по реєстру нерухомості.

Саме розлучення батьків та відповідний розподіл майна призвів до того, що ця квартира дуже давно отримала два номери та стала комунальною. З батьком та з цого родиною у мене та у моїй сестри немає відносин приблизно з 2012 року, а з 2014 р. включно ми щодного разу не зв’язувалися — ні телефоном, ні емейлом, ні через когось — ніяк узагалі.

Те, що нова родина мого батька може платити зараз в Криму або за власну частину квартири або за квартиру в цілому — можливо, але ніяких відомостей про це я не маю. Ніхто не заважає спецслужбам РФ або виявити таку сплату, або її прямо організувати через родину мого батька, або — через абсолютно сторонніх осіб, які потім будуть розповідати на камеру, що отримали від мене кошти чи якість вказівки.

Втім, із тим самим успіхом можна стверджувати що я продаю в Євпаторії через третіх осіб наркотики чи жертвую кошти на потреби російської армії.

Думаю платіжку де буде стояти напис «Борис Бабин» (чи розповідь на камеру євпаторійского наркомана про друзів в Херсоні) в Криму наразі організувати нексладно.

А тепер про головне — те, що ви називаєте «тяганина в ЄСПЛ» яка нібито «не суперечить можливого внесення третіми особами плати за Вашу нерухомість». Бо як раз прямо суперечить — й організатори цієї авантюри з «таємною квартирою Бабіна» це не прорахували.

Я не узник совісті та не був катованим в Криму, не був примусово депортованим окупантами з півострову, не спілкувався з окупаційним «судом», окупанти мене не виганяли з роботи та навчання. Тому те, що у ЄСПЛ з 2016 року лежить моя прийнята для реєстрації заява (та більше — така само з дуже подібною історією лежить від моєї сестри) — це стало наслідком обмеження окупантами мого права на мирне володіння майном (ст. 1 Першого протоколу до Конвенції) а саме — ось тою долею квартири в Євпаторії. Справа виграшна, йдеться про непогану суму, після отримання якої від РФ я крім того й не втрачу права на долю в квартирі — ані в окупованому Криму ані після деокупації.

Якщо ж припустити за цю нерухомість від мене наразі поступають платежі в російській юрисдикції — це надає РФ обгрунтовані засади стверджувати в Страсбурзі, що я брешу Суду, адже сплата за користування (комуналка) прямо означає, що майном успішно користуються. РФ такого не пропустить.

Мені як юристу-міжнароднику та колишньому представнику України в ЄСПЛ ця ситуація прекрасно зрозуміла. Тому мені після усіх понесених на листування з ЄСПЛ витрат, нервів, коштів та часу просто невигідно було б платити цю комуналку. Навіть якщо б у мене виникло странне бажання це робити.

Адже це прямо суперечить моїм майновим інтересам отримати від РФ непогану суму за мої бідування як ВПО та безхатченка, поза питання патріотизму та ін.

Аналогічна ситуація у моїй сестрі якій я у 2016 р. оформив та надіслав як представник аналогічну заяву до ЄСПЛ.

Та більше, я наразі буду посилати вашу статтю та відповідний ролик дл СТрасбугу з поясненнями. Бо дуже не хочеться власний кейс втрачати.

Абсолютно незрозумілою також є практична мета можливої сплати мною власних коштів за цю квартиру — щоб її не відібрали? Щоб мені можна було б якось нею користуватися в юрисдикції РФ? Думаю навіть автори роліку не зможуть брехати що я наразі буваю в Криму або узагалі — вигадати ситуацію, за якою я до деокупації Криму добровільно поїду на півострів. Моя діяльність з протидії російській агресії з 2014 р. прекрасно описується російським Кримінальним кодексом, зокрема тими його статтями де є згадка про конфіскацію майна. Отже — захочуть то й відберуть і з сплаченою комуналкою. Користуватися майном мені до деокупацї Криму неможливо. Звісно можна вигадати ситуацію коли цю квартиру можна спробувати комусь надати в користування або продати. Але кому потрібна доля у комунальній квартирі Євпаторії, більш того — доля, яка не виділена в квартирі в натуру, доля майна, співвласники якого між собою не спілкуються багато років?

Отже підсумовуючи можна казати що я не маю ніякого практичного інтересу чи потреби платити щось підконтрольним окупаційній адміністрації структурам за долю квартири в Євпаторії. Більше того, така сплата прямо суперечить не лише моїм переконанням але й моїм майновим інтересам.
Ну і наостаннє. У статті вказано, що якщо «факты, компрометирующие Бабина, Ислямова и Гданова получат подтверждение, необходимо пересмотреть вопрос о предоставлении данным лицам полномочий, а, возможно, и о применении карательных мер». Мені сумно це писати, але сьогодні факт сплати комуналки окупаційному жеку аж ніяк не впливає на повноваження службових осіб в Україні. Про каральні заходи мовчу взагалі. немає за це ніякої відповідальності (хоча це й неправильно). Зрозуміло палке бажання авторів роліка та статті за щось покарати Бабіна. Але тут, на жаль, навіть особа яка дійсно щось комусь платить в Криму, сьогодні в укаїнській юрисдикції залишиться без покарання. І я як раз багато що роблю саме для зміни ситуації такої безкарності.

П.С. Передайте організаторам окрему подяку за прибраний та побілений для зйомки під’їзд та покрашену дверь в квартиру. Хочь якась комусь користь від цього вишла — сусідам, наприклад; як в старому анекдоті про з/к та картошку «мамо, чем міг — допоміг».