Через дії шахраїв жителі Херсонщини втратили понад 48 тисяч гривень

1 месяц назад 0

За останні дві доби четверо жителів області постраждали від дій шахраїв та втратили понад 48 тисяч гривень. 

Про це повідомляє пресслужба поліції Херсонської області.

84-річній жительці Херсона зателефонував нібито співробітник банку і повідомив про обов’язкове оновлення даних клієнтської бази. Він попросив жінку назвати особисті дані та реквізити банківської картки для внесення їх в оновлену базу. Заявниця виконала умови, після чого з її банківського рахунку шахрай привласнив 17 тисяч гривень.

У соціальній мережі 43-річна херсонка отримала повідомлення від знайомої, яка просила терміново позичити їй 6 тисяч гривень на операцію. Нічого не підозрюючи, заявниця перерахувала на надісланий їй рахунок вказану суму. Через деякий час жінка дізналася, що сторінку знайомої зламали шахраї і просили кошти від її імені.

Під час спроби придбати товар у мережі інтернет натрапили на шахраїв двоє жителів з Білозерки та Киселівки. У соціальній мережі заявники замовили ноутбук за 22 тисячі гривень та старенький телефон за 3600 гривень. Обов’язковою умовою продавців була повна передоплата товарів. Після перерахування коштів за товари, продавці перестали виходити на зв'язок, ноутбук і телефон не надіслали, гроші не повернули.

За усіма фактами поліція Херсонщини відкрила провадження за ст.190 «Шахрайство» Кримінального кодексу України.

Поліція нагадує правила, дотримання яких не дозволить шахраям ввести вас в оману:

— нікому й ніколи не повідомляйте ПІН-код, номер і термін дії вашої картки, а також її CVV-код (останні три цифри на зворотній стороні карти);

— якщо вам надходять повідомлення від родичів чи знайомих, які просять терміново перерахувати їм кошти (на лікування, погасити борги, або інше), ні в якому разі не виконуйте умови. Спробуйте якнайшвидше передзвонити тому, хто “потребує негайної допомоги”, або людям, які можуть підтвердити або спростувати те, що трапилося;

— пам’ятайте основне правило купівлі товару в інтернеті – передоплату можна вносити тільки перевіреним продавцям або магазинам. Якщо ж продавець вам не відомий, сплачуйте товар тільки після його отримання та перевірки!

— якщо ви все ж стали жертвою шахраїв — не зволікаючи, телефонуйте «102».