Через різні шахрайські схеми жителі Херсонщини втратили понад 81000 гривень

4 недели назад 0

Двоє жителів обласного центру стали жертвами шахрайства за схемою «родич просить у борг». 37-річний чоловік та 24-річна жінка отримали повідомлення у месенджерах від нібито друзів, які просили терміново позичити грошей. Не перевіривши інформацію, потерпілі перерахували зловмисникам від 15000 до 17000 гривень. Згодом заявники дізналися, що акаунти їхніх знайомих у соціальних мережах «взламали» шахраї та аналогічні повідомлення розсилали всім підписникам.

Про це повідомляє пресслужба поліції Херсонської області.

Правоохоронці вкотре наголошують: перш, ніж переказувати гроші будь-кому, ретельно перевірте інформацію. Радимо самим перетелефонувати людині на знайомий вам номер або іншим родичам, аби переконатися, чи дійсно потрібна грошова допомога. Адже шахраї у месенджерах можуть представитися будь-ким.

Під час спроби оформлення матеріальної допомоги через сумнівний ресурс втратив свої кошти 66-річий херсонець. Чоловік у соціальній мережі побачив оголошення щодо оформлення грошової допомоги від міжнародної організації. Він перейшов за вказаним посиланням та вказав свої особисті дані й реквізити картки. Після реєстрації та підтвердження з банківського рахунку потерпілого зникло 20000 гривень.

Якщо ви натрапили в соцмережах на рекламу грошової допомоги від держави або різних організацій, ігноруйте та блокуйте її. Ні в якому разі не переходьте за невідомими посиланнями і не вводьте паспортні дані й реквізити банківських карток, адже тоді шахраї отримують доступ до вашого рахунку та кредитного ліміту. Краще самі зателефонуйте до держорганів або організацій і дізнайтеся необхідну інформацію.

Також жертвою «банківського» шахрая стала 69-річна мешканка Херсонського району. Заявниці зателефонував невідомий, представився працівником служби безпеки банку та попросив назвати свої персональні дані та реквізити картки для її нібито розблокування. Жінка виконала всі умови, після чого шахраї зняли з банківського рахунку 29800 гривень.

Пам’ятайте: якщо вам телефонує працівник банку, він ніколи не буде запитувати і не має права дізнаватися PIN-код до вашої платіжної картки, тризначний номер на звороті картки та персональні дані. Якщо вам телефонує нібито банківський працівник із такими питаннями – це шахрай! Негайно припиніть розмову і звертайтеся до поліції.

За усіма фактами слідчі розпочали провадження за ст. 190 Кримінального кодексу України «Шахрайство».