Через російські обстріли на Херсонщині знищені майже п’ять тисяч тонн посівного зерна. Які втрати аграріїв

2 месяца назад 0

На Херсонщині через обстріли РФ страждають аграрні підприємства Білозерської та Станіславської громад, більшість фермерів Бериславського району. За приблизними підрахунками, знищені майже п'ять тисяч тонн посівного зерна.

Про це у марафоні "Суспільне. Студія" 12 липня розповів директор департаменту розвитку сільського господарства та зрошення Херсонської обласної військової адміністрації  Дмитро Юнусов .

"Водночас вже пристосувалися наші аграрії. Вони постійно чергують і вночі, і вдень, щоб засіяні поля зберегти до збирання врожаю. Наразі згоріли понад сто гектарів зерна. Це насіннєве зерно, тобто це зерно, яким планували фермери посіяти свої поля восени цього року", — говорить Юнусов.

За його словами, пошкоджень також зазнає техніка, яка працює в полях. Проте фермери продовжують збирання зернових культур.

"Протягом тижня-півтора збирання зернових культур закінчиться. Це такі хаотичні обстріли, оскільки вони стріляють по техніці, думаю, їм не важливо це комбайн чи трактор. Якщо говорити про суми збитків, то вже спалено зерна на суму п'ять мільйонів гривень. Найменший осколок, найменша іскра і якщо є сильні пориви вітру, то поле згоріло недавно площею 50 га, буквально за 10 хвилин",  — розповів Юнусов.

Також російська армія обстрілює сільгосппідприємства. Знищує зерно, яке скошене, яке перебуває на зберіганні. Наразі аграрії пристосувалися зберігати зерно у модульних сховищах, у рукавах, оскільки склади в області повністю зруйновані.

"До вторгнення на правобережжі Херсонщини існувало понад 20 елеваторів потужністю 500 тисяч тонн одночасного зберігання. Зараз жоден елеватор не працює, а також понад тисяча складів для зберігання зерна також зруйновані. Ми зараз займаємося забезпеченням рукавами для зберігання зерна, технікою для його пакування", — каже Дмитро Юнусов.

Раніше директор департаменту розвитку сільського господарства та зрошення Херсонської обласної військової адміністрації  Дмитро Юнусов  повідомив, що​ у деокупованих громадах Херсонщини засіяні майже 73 тисячі гектарів полів озимими, більше 14 тисяч — ярими та 48 тисяч — технічними культурами.