Жителі Херсонщини стали жертвами трьох шахрайських схем та втратили 45 тисяч гривень

1 месяц назад 0

41-річному жителю області надійшло смс-повідомлення з невідомого номера, що до нього прямує посилка, але доставити її не можуть через неточно вказану адресу. Чоловіку пропонувалося перейти за посиланням, вказати свої особисті дані, адресу проживання та номер картки для сплати за доставку. Замість того, щоб дізнатися інформацію у фірми-перевізника, чоловік перейшов за посиланням та виконав усі умови. Через деякий час йому надійшли сповіщення про списання грошей кількома транзакціями з його банківського рахунку. Загалом, заявник втратив 23 тисячі гривень.

Якщо ви отримали подібне повідомлення ще й із незнайомого номера, ні в якому разі не виконуйте умови. Варто самим перетелефонувати фірмі-перевізнику та уточнити дані про посилку. Якщо ви хочете зробити повну оплату товару та вартість його доставки, у перевізників є офіційні додатки та лише через них можна здійснювати будь-які перекази.

28-річний житель Чорнобаївської громади у соціальній мережі прочитав повідомлення про виплати від міжнародного фонду постраждалим від війни. Для отримання грошей необхідно було лише перейти за посиланням і ввести дані банківської картки. Після того, як заявник це зробив, з його рахунку зникло 10 тисяч гривень.

Запам’ятайте, що жодна організація не виплачує кошти без попередньої перевірки людини та надання нею необхідних підтверджуючих документів. Якщо ви побачили повідомлення про виплати, то обов’язково зайдіть на офіційну сторінку фонду чи організації, де має бути вся наявна інформація та телефони, за якими можна більш детально дізнатися про порядок виплат. Якщо вам пропонується лише перейти за посиланням і вказати реквізити банківської картки – це шахрайство!

39-річному чоловіку у соціальній мережі надійшло повідомлення нібито від служби безпеки банку про необхідність оновити дані для захисту рахунку. Для цього заявнику пропонувалося надати всі реквізити картки та особисті дані. Після виконання цих умов з рахунку чоловіка шахраї списали 12 тисяч гривень.

У жодному разі не переходите за невідомими посиланнями, не вводьте реквізити карток чи особисті дані. Навіть якщо повідомлення надійшли нібито від банку. Шахраї можуть підробити офіційні сторінки та акаунти фінустанов, тому витратьте кілька хвилин і самі перетелефонуйте на офіційний номер call-центру вашої фінустанови і з'ясуйте ситуацію (короткий номер зазначено на звороті картки).

Жоден банківський працівник не буде вимагати у вас по телефону або у смс-повідомленні назвати ПІН-код, термін дії та номер банківської карти, а також код безпеки CVC (три цифри на звороті картки). Це конфіденційна інформація, яку ніколи не можна розповсюджувати чи розголошувати стороннім особам! Якщо ви встигли повідомити шахраям дані карти, то негайно її заблокуйте!

За усіма фактами поліція відкрила провадження за ст.190 «Шахрайство» Кримінального кодексу України.