Жителі Херсонщини втратили 110 тисяч гривень через «банківських» шахраїв

2 месяца назад 0

За останні дві доби п’ятеро жителів області через дії шахраїв втратили усі заощаджені на банківських картках.

Про це повідомляє пресслужба поліції Херсонської області.

55-річна жінка та 63-річний чоловік позбулися грошей після спілкування телефоном із нібито представниками служби безпеки банків. Невідомі розповіли заявникам про необхідність оновлення захисту рахунків, а для цього потрібно було назвати персональні дані та реквізити карток. Отримавши доступ до банківських рахунків жертв, шахраї зняли з картки жінки 2 тисячі гривень, а чоловік втратив понад 34 тисячі гривень.

Пам’ятайте: якщо вам телефонує працівник банку, він ніколи не буде запитувати і не має права дізнаватися PIN-код до вашої платіжної картки, персональні дані, тризначний номер на звороті картки, коди підтверджень платежів або паролі до інтернет-банкінгу. Якщо вам телефонує нібито банківський працівник із такими питаннями – це шахрай! Негайно припиніть розмову і звертайтеся до поліції.

35-річна мешканка Бериславського району на сайті оголошень замовила кондиціонер і в якості передоплати перерахувала на рахунок псевдопродавця 24 тисячі гривень. Після цього той перестав виходити на зв'язок, товар жінка так і не отримала, а гроші їй не повернули.

За такою схемою втратив свої заощадження і 30-річний мешканець Чкалового. Він замовив дрова на платформі онлайн-оголошень. У якості передоплати чоловік перерахував на карту зловмисника 6 тисяч гривень. Після чого оголошення з сайту зникло, на повідомлення продавець не відповідає і гроші не повертає.

Також до поліції звернувся 36-річниий житель обласного центру. Чоловік розповів, що у соціальній мережі знайшов оголошення про «пригон» автомобілів із-за кордону. Заявник довірився обіцянкам і в якості передоплати нібито за «розмитнення» транспортного засобу перерахував на карту шахрая 44 тисячі гривень. Після чого оголошення зникло і псевдопродавець перестав відповідати на повідомлення.

Відомості за усіма фактами внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ст. 190 «Шахрайство» Кримінального кодексу України.

Щоб не стати жертвами шахраїв, радимо не перераховувати гроші за товар наперед, а обирати післясплату. За це передбачена комісія, але так ви матимете можливість перевірити товар на справність та якість, а вже опісля оплатити його. Під час купівлі транспортних засобів оплату здійснюйте тільки при особистій зустрічі з продавцем та після перевірки технічного стану автівки та наявності всіх необхідних документів до неї.