На Херсонщині ділки масово підробляли ПЛР-довідки

2 года назад 0

СБУ та поліція викрили двох жителів Генічеського району, які налагодили «бізнес» на фальшивих довідках про ПЛР-тестування. Діяли ділки на КПВВ «Чонгар». Спочатку їхніми клієнтами були туристи, що прагнули потрапити до окупованого півострова. Частини з них мала міжнародні COVID-сертифікати. Але ж окупаційна влада Криму такий документ не визнає, вимагаючи негативний результат ПЛР-тестування. В ситуації швидко зорієнтувалися ділки. Мандрівникам вони пропонували швидке вирішення питання без відвідин лабораторії. За кожну довідку з потрібним результатом ПЛР-тестування просили півтори тисячі гривень.

Потім до оборудки ділки залучилися й перевізники, які займаються трансфером людей на материкову частину для отримання документів. Підприємець та водій маршрутки передавали фото та паспортні дані  пасажирів партнерам з Херсона. Прибувши на КПВВ,  «замовники» отримували фейкові довідки з негативним результатом ПЛР і перетинали лінію розмежування. Для цієї категорії «клієнтів» послуга коштувала 700 гривень за тест.

Злочинна схема діяла щонайменше півроку, на ній ділки «наварювали» понад 500 тисяч гривень щомісяця. Під час обшуків вдома у зловмисників та в  транспортних засобах правоохоронці вилучили  фіктивні довідки про негативні результати ПЛР-тестів, на яких були зазначені реквізити одного із сертифікованих вітчизняних медичних закладів. Також на місці виявили електронні носії інформації та мобільні телефони із доказами протиправної діяльності.

Кримінальне провадження відкрите за фактом шахрайства. Встановлюються інші учасники оборудки.

Марина САВЧЕНКО.