На Херсонщині до 12 років ув’язнення засуджено двох воєнних злочинців

1 месяц назад 0

Фігурантами у кримінальному провадженні були 33-річний військовослужбовець рф та 33-річний житель Олешок, який погодився на співпрацю з силовими структурами окупантів. Вони підозрювалися у викраденні й катуванні людей. Наприкінці січня цього року слідчі обласного главку поліції завершили досудове розслідування та скерували обвинувальний акт щодо підозрюваних на розгляд суду. 

Про це повідомляє пресслужба поліції Херсонської області.

Суд визнав фігурантів винними у скоєнні інкримінованого їм злочину – порушення законів та звичаїв війни, вчинені за попередньою змовою групою осіб. Обидва воєнних злочинця отримали максимальну санкцію покарання – 12 років перебування за гратами.

Нагадаємо, після визволення Херсона було встановлено, що під час окупації міста військові рф у захопленому приміщенні обласного главку поліції в нефункціонуючому багато років ізоляторі тимчасового тримання організували катівню. Сюди окупанти привозили незаконно затриманих місцевих жителів і піддавали їх тортурам.

За словами начальника відділу розслідування злочинів, учинених в умовах збройного конфлікту, слідчого управління поліції Херсонщини Ігоря Дем’янюка, було встановлено, що у катівню російські військові загалом доставили близько 90 мирних жителів. Доля деяких незаконно затриманих громадян досі не відома.

Вжитими слідчо-розшуковими заходами правоохоронці встановили особи двох воєнних злочинців, які піддавали тортурам ув’язнених. Ними виявилися 33-річний військовослужбовець рф та 33-річний житель Олешок, який погодився на співпрацю з силовими структурами окупантів.

Зокрема, поліцейські встановили, що у червні 2022 року фігуранти незаконно затримали 40-річного херсонця. Вони одягли чоловікові на голову мішок та привезли до катівні. Незаконно ув’язненого утримували в непристосованій до тривалого перебування людей камері. Його тримали в антисанітарних умовах. не давали їжі та води, били, погрожували вбивством та схиляли до співпраці з окупаційною владою.

Фігурантам заочно було повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченому ч. 2 ст. 28 «Вчинення кримінального правопорушення групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією», ч. 1 ст. 438 «Порушення законів та звичаїв війни» Кримінального кодексу України.

Під час досудового розслідування за процесуального керівництва обласної прокуратури слідчі зібрали достатньо доказів для обвинувачення воєнних злочинців. Наразі судовий розгляд кримінального провадження завершений.

Суд визнав фігурантів винними у скоєнні інкримінованого їм злочину. Обидва фігуранти отримали максимальну санкцію покарання – 12 років перебування за гратами.