На Херсонщині судитимуть пособницю окупантам, яка керувала комунальним підприємством під час окупації Білозерки

2 месяца назад 0

Слідчі поліції Херсонщини завершили розслідування у справі 59-річної мешканки Білозерки, яка добровільно пішла на співпрацю із незаконно встановленою владою країни-агресорки. У період окупації населеного пункту за наказом місцевої гауляйтерки фігурантка була призначена керівником комунального підприємства.

Про це повідомляє пресслужба поліції Херсонської області.

Під час перебування на «роботі» зловмисниця виконувала функції, які слідчі поліції кваліфікували як пособництво державі-агресору. Нині кримінальне провадження направлене на розгляд до суду. Зловмисниці загрожує 12 років ув’язнення.

Як розповів керівник місцевого підрозділу поліції Сергій Балута, причетність 59-річної жінки до злочину проти основ національної безпеки України встановили працівники карного розшуку. Оперативники з’ясували, що на початку червня 2022 року за наказом гауйляйтерки Білозерщини фігурантка була призначена на посаду так званого «дірєктора муніціпального унітарного прєдпріятія «водограй» бєлозьорской посєлковой тєріторіальной громади».

Після призначення псевдодиректор одразу перереєструвала українське комунальне підприємство за стандартами рф. Установа, яку очолила фігурантка, надавала населенню послуги з водопостачання, водовідведення та вивозу побутових відходів. Тож невдовзі псевдокерівник відкрила у російському банку й рахунок для забезпечення діяльності установи та розрахунків населення за послуги у російських рублях.

Також «директор» особисто перші два місяці перебування на «посаді» приїжджала до білозерської окупаційної адміністрації, де отримувала готівку в російських рублях для виплати заробітної плати працівникам підприємства.

За погодженням із Олешківською окружною прокуратурою фігурантці було заочно повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 111-2 «Пособництво державі-агресору» Кримінального кодексу України. Тобто – умисні дії, спрямовані на допомогу державі-агресору (пособництво) та окупаційній адміністрації держави-агресора, вчинені громадянином України, з метою завдання шкоди
Україні шляхом реалізації та підтримки рішень та дій держави-агресора та окупаційної адміністрації держави-агресора.

Нині слідчі поліції завершили досудове розслідування, тепер справу пособниці окупантів розглядатимуть у суді. За інкримінованою підозрюваній статтею їй загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 10 до 12 років із позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років та з конфіскацією майна або без такої.