Нічними протестами під будинком старости на Херсонщині займається поліція

3 года назад 0

Відкрито кримінальне провадження.

Поліція встановлює обставини акції протесту, організованої в ніч з 7 на 8 квітня біля будинку старости Зміївки Бериславської міської громади Миколи Куривчака. Про це повідомив заступник начальника відділу комунікації Головного управління Нацполіції у Херсонській області Віталій Байдаров.

— Відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 296 КК — хуліганство. Інцидент стався біля першої години ночі. Група нетверезих громадян прийшли під будинок старости висловити своє обурення його діями. Микола Куривчак пов’язав це зі своїми спробами навести у селі порядок, що не сподобалось деяким людям, які звикли жити вольготно, — розповів він.

Сам Микола Куривчак назвав нічні протести під своїм будинком терактом.

— О 00:12 ночі мені подзвонили і наказали вийти на вулицю “на розмову”. Я відмовився: яка розмова може бути вночі? І запропонував цим людям прийти вранці до старостату і там усе обговорити. Після того я вимкнув телефон і трохи згодом побачив за своїми воротами чорний дим: почали палити шини. Також нічні “гості” з вулиці вимкнули світло в моєму будинку, стукали у двері і щось кричали. Я подзвонив у поліцію. Частина тих людей розбіглася, а деяких поліції вдалося впіймати. Ви не уявляєте, що мені довелося пережити в ту ніч. Переконаний: це був теракт, — розповів він “Новому дню”.

За словами Миколи Куривчака, вимоги учасників нічних протестів йому невідомі.

— При будь-якій владі завжди є люди, які чимось не задоволені. Проте тут була спланована акція. Бо один із місцевих жителів у Фейсбуці незадовго до цих подій написав, що “на Благовіщення треба збиратися палити шини і знімати Куривчака”. Копію цього допису я передав поліції, — додав староста.

Сліди від нічних протестів під будинком Миколи Куривчака — пошкоджені ворота і асфальт — можна побачити й досі.

Першим про інцидент повідомив депутат обласної ради Ігор Йосипенко. На своїй сторінці у Фейсбуці він розмістив відео, на якому видно як палять шини біля воріт будинку старости. Проте з висловів учасників протестів з цього відео незрозуміло, чого саме вони вимагали від Куривчака.

На думку Ігоря Йосипенка, місцевих жителів обурила політика кабального оподаткування нового керівництва громади.

“Автомобільні шини палили та вимагали справедливості від нової влади кілька десятків обурених фермерів. Їх не влаштовують грабіжницькі податки, якими намагається їх обкласти міський голова Берислава Олександр Шаповалов та староста села Микола Куривчак”, — написав він.

У розмові з “Новим днем” Ігор Йосипенко уточнив, що не знайомий з тими, хто проводив акцію протесту.

— Це відео надіслали на мій телефон. Хто — мені не відомо, — сказав він.

Самі ж жителі Зміївки називають інші причини цих протестів. Вони пов’язують це з намірами керівництва Бериславської міськради легалізувати малий бізнес і побороти незаконне використання води на території старостатів. Зараз цю тему активно обговорюють у місцевих групах у Фейсбуці. І, як водиться, частина людей виступає в підтримку дій влади, а інша — виступає проти.

Олег БАТУРІН.