Окупаційні війська скидають боєприпаси з отруйними речовинами на позиції ЗСУ на Херсонщині

1 неделя назад 0

Упродовж серпня по всій операційній зоні оперативного угруповання військ «Таврія» зафіксували 196 випадків використання отруйних речовин по позиціях ЗСУ. Найбільше в Запорізькій області, трохи менше на Херсонському напрямку.

Про це в ефірі “Вгору” речник оперативного угруповання військ «Таврія» Дмитро Лиховій.

За його словами, для цього військові РФ використовують радянські гранати типу К-51, які скидають із квадрокоптерів.

“Росіяни частіше використовують звичайну вибухівку для ударів по наших позиціях, бліндажах, траншеях, окопах. Коли вони не можуть їх знести артилерією чи в інші способи, вони присилають такі власне скиди [гранати з отруйними речовинами]”,  – розповів Лиховій.

Майже кожного дня в межах оперативного угруповання військ «Таврія» окупаційні війська складають близько 200 вибухівок. З них кілька із застосування речовини типу  хлорпікрин  або чогось подібного. Це речовини сльозогінно-задушливої дії. Їх заборонено використати у військових цілях  Конвенцією про заборону хімічної зброї , зазначив речник.

Також він додав, що інколи російські військові атакують українські плацдарми запалювальними боєприпасами, щоб виникла пожежа. Таким чином вони намагаються вибити військових ЗСУ.

“Зараз запалювальні боєприпаси використовуються вже рідше, але отруйні речовини використовуються приблизно так само”, – додав Дмитро Лиховій.

  • В ефірі “Вгору” речник ОСУВ “Таврія” розповів, що на РФ найменше військових з Херсонського напрямку. Там чисельність угрупування російської армії суттєвих змін не зазнала. Імовірно, для них Херсонський напрямок залишається важливим.
  • Також він повідомив, що Збройні Сили України продовжують ведення оборонної операції на Херсонському напрямку. Українські військові з Кринків на інші позиції на лівобережжі Херсонщини.
  • Раніше речник ОСУВ "Таврія", що після відносно невеликої паузи на південних напрямках інтенсивність штурмових дій із боку армії РФ та кількість обстрілів поступово зростають до попередніх показників. Найбільша кількість атак військових РФ зосереджена в районі українських плацдармів на лівому березі Дніпра – "островів", північніше населеного пункту Кринки Херсонської області.