В Херсонську школу завітали «незвані гості»

6 лет назад 0

Тиха паніка виникла в одній зі шкіл Херсона. Учень молодших класів прийшов на урок із сюрпризом у вигляді вошей. Його відразу ж відправили назад додому і допустили до занять тільки після проходження санобробки і з довідкою від лікаря. Втім, такі ситуації можуть повторюватися і в інших навчальних закладах, і не тільки в Херсоні. Педикульоз, як правило, підхоплюють вихідці з асоціальних сімей, батьки яких не в змозі забезпечити їм належний рівень санітарії та гігієни, та й зовнішнім виглядом своїх чад найчастіше просто не цікавляться. А при загальному зубожінні українців таких сімей стає все більше.

У школах обласного центру дітей на наявність вошей зазвичай перевіряють медсестри. Але такі перевірки проходять лише на початку навчального року і після канікул — якщо, звичайно, є кому перевіряти.

— За школами закріплені медсестри з районних поліклінік. Але це низькооплачувана робота, на яку не завжди знаходяться охочі. Якщо хтось звільняється, то негайно знайти заміну виходить далеко не завжди. Так, НВК No 48 якийсь час медсестра не відвідувала — поліклініка змогла підібрати працівника трохи пізніше, — каже заступник начальника міського управління освіти Олена Кулик. — У дитсадках з цим простіше: тут при ранковому прийомі дітей вихователі в обов'язковому порядку оглядають їх на наявність вошей і роблять про це відмітку в спеціальному журналі.

В управлінні освіти стверджують, що випадки педикульозу в школах і дошкільних закладів обласного центру є поодинокими і вважати завшивленность явищем масовим не доводиться. Однак ніякої статистики на цей рахунок не ведуть, та й дирекції навчальних закладів не з руки «виносити сміття з хати»: адже розголошення інформації про педикульоз на рейтинг шкіл та дитсадків працює тільки в негативному сенсі.