У Херсоні працює мобільна група з реагування на факти домашнього насильства

4 года назад 0

Мобільна група з реагування на факти домашнього насильства на території міста Херсона діє вже два місяці і працює цілодобово. Як зазначив координатор групи Віталій Сайфутдінов, за цей час працівники відреагували на понад 300 повідомлень громадян про домашнє насильство, склали 146 адміністративних протоколів за ст.173-2 «Вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, невиконання термінового заборонного припису або неповідомлення про місце свого тимчасового перебування» КУпАП. 56-ти домашнім тиранам поліцейські винесли термінові заборонні приписи. Відкрито 3 кримінальні провадження за ст.126-1 «Домашнє насильство» Кримінального кодексу України, за що передбачене покарання до двох років позбавлення волі.

Загалом, з початку року на території області працівники поліції відкрили 64 кримінальні провадження щодо домашнього насильства, до суду направили 35 проваджень і домашні кривдники вже понесли заслужене покарання. Так, 48-річний житель Великоолександрівського району засуджений до двох років позбавлення волі за вчинення психологічного насильства у відношенні своєї 79-річної матері. Він грубо ображав жінку, бив по голові, погрожував їй, виганяв на вулицю, перевертав тарілки з їжею їй на голову, ганявся за нею з сокирою. Як результат, це призвело до погіршення стану здоров’я пенсіонерки. Було відкрите кримінальне провадження за ст.126-1 «Домашнє насильство». Суд визнав чоловіка винним і призначив йому покарання у вигляді 2-х років позбавлення волі.

Група з реагування на факти домашнього насильства дислокується на базі Херсонського відділу поліції. До складу бригади входять спеціально підготовлені працівники (дільничні офіцери поліції та патрульні), які пройшли відповідне навчання у Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ та отримали сертифікати.

Група реагує виключно на повідомлення, пов’язані з домашнім насильством. Оператори «102», які приймають повідомлення, теж пройшли навчання з реагування на звернення осіб, постраждалих від домашнього насильства. Вони вносять всі дані заявника у картку, яку надсилають диспетчерам. А ті, у свою чергу, направляють електронну картку на планшети мобільної групи. На місце події поліцейські викликають мобільну бригаду соціально-психологічної допомоги, яка складається з психолога та соціального працівника. Після чого на домашнього кривдника складається адміністративний протокол та може бути винесений терміновий заборонний припис. Якщо потерпіла не хоче залишатися вдома поруч із кривдником, мобільна бригада соціально-психологічної допомоги відвозить жертву у Кризовий центр для жінок, які постраждали від домашнього насильства. Якщо подія відбувається у нічний час, потерпілу відвозять до лікарняного закладу.

Поліція звертається до громадян! Якщо ви або ваші рідні стали жертвами домашнього насильства, не замовчуйте ці факти, а одразу телефонуйте на «102». Мобільна група негайно відреагує, допоможе та припинить правопорушення. Також надаємо телефони мобільної бригади соціально-психологічної допомоги: 066-736-87-94, 073-052-55-71. Діє безкоштовна національна «гаряча лінія» з попередження домашнього насильства: 0800-500-335 (за стаціонарного), 116-123 (з мобільного). Не мовчіть – і вам допоможуть!

Відділ комунікації поліції Херсонської області