У Криму окупанти використовують для пропаганди вуличну культуру — Ташева

2 месяца назад 0

У тимчасово окупованому Криму окупанти використовують для пропаганди вуличну культуру.

Про це повідомила представниця Президента в АРК Таміла Ташева у Фейсбуці, передає .

"Окупанти використовують різні інструменти пропаганди, в тому числі і вуличну культуру. Ціль цього — продемонструвати світу, що на окупованих нею територіях відбуваються "міжнародні" фестивалі" , — написала вона.

Ташева нагадала, що з 2001 року у вільному українському Криму, у Ялті, проходив літній міжнародний хіп-хоп фестиваль “Битва Року”, який з 2009 року став подією Yalta Summer Jam. Він вважався одним з найбільших брейкінг і хіп-хоп фестивалів у світі.

У 2014 році, після початку російсько-української війни та окупації Криму, росіяни за допомогою місцевих колаборантів "продовжили" діяльність фестивалю під окупаційним прапором РФ. І на минулому тижні, 5 липня, "російська версія" Yalta Summer Jam розпочалася в окупованій Ялті вчергове.

"Росіяни в котрий раз намагаються продемонструвати всьому світу, що окупація сталася легально, що у Криму продовжується життя, зокрема розвиваються молодіжні культури. Але це не так" , — додала Ташева.

Вона поінформувала, що засновники та головні організатори окупаційного фестивалю з 2014 року — громадяни України — Руслан Новіков і брати Сергій та Андрій Андроннікови. Вони пішли на співпрацю з окупантами, організовували фестивалі під прапором РФ та за російські гроші. І продовжили це робити у 2022 році. Жоден з них не висловлював публічної позиції про російсько-українську війну.

Окремі особи з моменту окупації виступають у РФ, співпрацюють з Міністерством спорту РФ та окупаційною адміністрацією. І при цьому цинічно використовують українські паспорти для перетину кордону для участі в іноземних заходах, зауважила постійна представниця Президента в Криму.

Вона також зауважила, що окупанти використовують брейкінг і хіп-хоп культуру як новий олімпійський вид спорту для пропаганди, щоб продемонструвати "велич" Росії на міжнародній арені. Україні вдалось їх зупинити, і представників Росії не буде на олімпіаді, а Україна вже здобула три ліцензії з чотирьох можливих на Олімпіаду-2024 з брейкінгу в Парижі, яка пройде з 26 липня по 11 серпня.

"Крим буде деокупований, це тільки питання часу. Росія має понести відповідальність за свої злочини. Водночас відповідальність за участь в легітимізації окупації неодмінно настане. Всі правопорушення будуть зафіксовані, а діяльність кожного вивчатиметься індивідуально для прийняття справедливих рішень. Про це ми неодноразово комунікували і продовжуємо це робити, опираючись на напрацьований представництвом документ про пріоритетні кроки Української держави після деокупації Криму" , — зауважила Ташева.