За катування цивільних жителів Херсонщини судитимуть російського військового та представника фсб рф

2 месяца назад 0

Підозрюваних у порушенні законів та звичаїв війни фігурантів встановили оперативники управління карного розшуку обласного главку поліції Херсонщини. Наразі досудове розслідування щодо зловмисників завершене та обвинувальні акти скеровані на розгляд суду. Фігурантам загрожує 12 років ув’язнення.

Про це звітує пресслужба поліції Херсонської області.

Одним із фігурантів є 29-річний працівник федеральної служби безпеки рф. У вересні 2022 року він незаконно утримував двох громадян у захопленому окупантами приміщенні Білозерського районного суду. Впродовж кількох днів разом із іншими військовими рф зловмисник знущався над ув’язненими та примушував їх до співпраці. Незаконно затримані 52-річна жінка та 53-річний чоловік під час допитів зазнали від фігуранта фізичних та психологічних знущань – їх били кулаками та ногами по тулубу, гумовим кийком та залякували.

Іншим зловмисником є капітан 143 полку оперативного призначення 50 окремої бригади оперативного призначення військ рф. На початку квітня 2022 року він був призначений керувати групою військовослужбовців росгвардії, які забезпечували режим нелегального ув’язнення осіб, поміщених до захопленого окупантами ізолятору тимчасового тримання обласного главку поліції. Фігурант та його підлеглі утримували потерпілих у виснажливих для людського організму антисанітарних умовах, били незаконно ув’язнених мирних херсонців руками й ногами, гумовими кийками, прикладами від автоматів по всьому тілу, голові, катували електричним струмом.

Як розповів начальник відділу розслідування злочинів, учинених в умовах збройного конфлікту, слідчого управління поліції Херсонщини Ігор Дем’янюк, злочинні дії фігурантів слідчі кваліфікували за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України. Тобто – жорстоке поводження з цивільним населенням та інші порушення законів та звичаїв війни, вчинені за попередньою змовою групою осіб. російський капітан також підозрювався ще й у відданні наказу на жорстоке поводження з цивільним населенням. Наразі досудове розслідування щодо фігурантів завершене та обвинувальні акти щодо них скеровані на розгляд суду. Їм загрожує позбавлення волі на строк від восьми до дванадцяти років.