За умисне зараження інфекційними хворобами

3 года назад 0

У Верховній Раді України зареєстровано законопроект, що стосується боротьби з проявами дискримінації та криміналізації зараження іншої особи особливо небезпечною інфекційною хворобою. 

Законопроєкт № 5488 передбачає внесення змін до Кримінального кодексу та Закону України «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні». Зокрема пропонується визначити термін «нетерпимість». Так, нетерпимість буде визначено як відкрите, упереджене, негативне ставлення стосовно категорії осіб, відмінних за такими ознаками, як: раса; колір шкіри; політичні, релігійні та інші переконання; статева приналежність; вік; інвалідність; етнічне та соціальне походження; громадянство; сімейний і майновий стан; сексуальна орієнтація; гендерна ідентичність; місце проживання; мова.

Запропонованими змінами до ст. 130 КК України передбачається декриміналізація свідомого поставлення іншої особи в небезпеку зараження ВІЛ чи іншої невиліковної інфекційної хвороби, що є небезпечною для життя людини, а також зараження іншої особи ВІЛ чи іншої невиліковної інфекційної хвороби особою, яка знала про те, що вона є носієм цього вірусу.

Згідно із законопроектом, кримінальна відповідальність буде передбачена за умисне зараження іншої особи особливо небезпечною інфекційною хворобою або її збудником – за це передбачається відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 8 років.

Анатолій НІКОЛАЄВ.