Автор «Плану Маршалла» для України: «Захід повинен показати країні перспективу»

6 лет назад 0

Незважаючи на відсутність політичних дебатів по "Плану Маршалла", до початку його втілення можна наблизитися в наступні півроку.

У бліц-інтерв'ю сайту "Сегодня", яке ми записали на форумі "Європа-Україна" в Жешуві (проходив 13-14 березня), Андрюс Кубілюс розповів, що до саміту G7 Україна повинна підготувати список пріоритетних інвестиційних проектів по неосвоєним раніше грантам та фондам ЄС на 5 млрд євро, перш ніж просити про нове фінансування. Також в планах створити нове інвестагентство на базі вже існуючого Офісу по залученню і підтримці інвестицій UkraineInvest при Кабміні (який і готує список пріоритетних інвестиційних проектів). А новим стимулом для цього, за словами Кубілюса, стане новий пакет реформ, про який прем'єр Володимир Гройсман оголосить в кінці березня.

— У нас вже з вами традиція записувати інтерв'ю в Польщі. В останній раз ми бачилися на Економічному форумі в Крініце у вересні минулого року. Тоді ви говорили, що ось-ось і "План Маршалла для України" буде, але якось все затихло.

— Чому затихло, не знаю, але робота триває. Я ось недавно був в Києві, до цього вже після Нового року – в Берліні, Брюсселі та Копенгагені. Незважаючи на відсутність політичних дебатів в пресі по "Плану Маршалла" ми як і раніше вважаємо, що можна наблизитися до початку його втілення в наступні півроку. Для цього є гарне вікно можливостей. По-перше, на початку червня в Канаді пройде саміт "Великої сімки" (8-9 червня – Авт.). Ми на нього робимо велику ставку, вже були в Оттаві, спілкувалися з послом Канади в Києві. По-друге, в кінці червня в Копенгагені (Данія) пройде друга конференція щодо реформ в Україні, перша була в Лондоні (27 червня в Копенгагені пройде Міжнародна конференція з питань реформ в Україні – Авт.). І по-третє, десь в середині липня буде черговий саміт Україна-ЄС. Тобто, в найближчі півроку є як мінімум три великі майданчики, де наші ідеї можуть привернути увагу і отримати новий стимул до реалізації.

— Я так розумію, що за рік "План Маршалла для України" зазнав істотних змін …

— Весь так званий "План Маршалла" (European plan for Ukraine – Європейський план для України – Авт.) можна розділити на чотири етапи (дивись документ нижче – Авт.). Дуже багато зараз залежить від самого Києва. Перша проблема або перший крок просування "Плану Маршалла" – вирішити питання старих грошей (old money – крок №1 в документі – Авт.). Поки ми все це обговорювали в Брюсселі та Києві з'ясували, що з 2014 року з часів Революції Гідності найрізноманітніші міжнародні фінансові інституції запропонували для інвестицій в реальну економіку України, а це якраз те, що ми шукаємо, близько 7 млрд євро. Україна зуміла використати тільки 1,5 млрд євро. А ми в "Плані Маршалла" говоримо про 5 млрд щорічних інвестицій в українську економіку. Тобто, в України вже є трохи більше невикористаних 5 млрд євро (тут і допомогу ЄБРР, і Світового банку). І потрібно показати, що Україна їх зможе ефективно використовувати. Звичайно, це займе час, так просто нічого не робиться. Ми пропонуємо створювати спеціальне агентство. Ми вже обговорили цю ідею з урядом, вони в цьому напрямку рухаються.

— Так, ще в листопаді в інтерв'ю сайту "Сегодня" ви говорили, що потрібно створити спеціальне інвестиційне агентство, яке б як раз і займалося освоєнням донорських коштів.

— Так, ми вже говорили з Володимиром Гройсманом, вони будуть посилювати агентство з інвестицій (Офіс по залученню і підтримці інвестицій UkraineInvest при Кабміні, очолює Данило Білак — Авт.). Вони вже готують список пріоритетних інвестиційних проектів якраз за цими невикористаним 5 млрд євро. Це стане першим кроком до втілення "Плану Маршалла" в життя. Ви ж розумієте, що інвестори не будуть вкладати свої гроші, якщо бачать, що Україна не може використовувати вже наявні грантові, кредитні та фондові кошти.

— У минулому році ми вже втратили третій транш макрофінансової допомоги ЄС на 600 млн євро. У Світовому банку неодноразово заявляли, що Україна не може освоїти вже надані кошти.

— Україні зараз потрібно показати, що вона в змозі ефективно використовувати вже наявні інвестиційні ресурси. В кінці березня Гройсман оголосить про новий пакет реформ, які як раз і будуть спрямовані на зростання економіки і залучення інвестицій. Агентство з інвестицій при Кабміні має підготувати список пріоритетних інвестиційних проектів. І на саміті G7 лідери могли б сказати: якщо до кінця наступного року Україна покаже, що вона вміє використовувати ось ці "старі гроші", що у неї вистачає мотивації на реформи, але потрібно заздалегідь чітко домовитися, які це мають бути реформи, тоді ми підтримаємо надання нових інвестицій (пакет реформ reform package – другий крок European plan for Ukraine – Авт.).

— Але навряд чи українська влада піде на непопулярні рішення і реформи напередодні президентських і парламентських виборів в 2019 році.

— Захід повинен показати Україні перспективу (обіцянку нових грошей promise of new money – третій крок European plan for Ukraine – Авт.). В цьому і полягає наш "План Маршалла" – все досить просто. Ми зараз фокусуємося на саміті G7, Копенгагені та саміті Україна-ЄС. Ось ці 5 млрд євро "старих грошей" вони не губляться, як, наприклад, 600 млн євро макрофінансової допомоги ЄС, про яку ви згадали. Ще раз підкреслю, що вони "висять" з 2014 року, просто в України по сьогоднішній день не було чіткого розуміння, на які головні проекти як національного, так і регіонального масштабу їх використовувати. Якраз зараз такий список проектів готується. Але не думайте, що написати проект це така проста справа. Для підготовки нормального проекту необхідно від 12 до 18 місяців.