DOCU/КЛАС: від телеканалів до поезії документального кіно

5 лет назад 0

Про трьох китів, на яких тримається цьогорічна майстерня DOCU/КЛАС, розповідає його координаторка Ольга Бірзул.

Я добре пам’ятаю рік, коли ми зрозуміли, що на фестивалі обов'язково мусить бути простір, де з перших рук можна дізнатися, як створюється неігрове кіно. Ми не знали, скільки людей прийде на ці події, як їх промотувати, але щиро раділи ідеї створення маленької документальної майстерні зі справжніми «artist talks».

Перший DOCU/КЛАС, до речі, був дуже камерним – усього чотири лекції: від мами нової хвилі російської документалістики Марини Разбєжкіної, оскарівського номінанта Маршала Каррі, британської режисерки-активістки Емілі Джеймс та грузинського сценариста Гіві Одишарія, на майстер-клас якого я не потрапила, бо робила з кимось інтерв’ю. І, чесно кажучи, страшенно щодо цього засмучувалася, бо ми обладнали майстерню в малій залі «Кінопанорами», там було затишно й надзвичайно цікаво.

Наступного року в DOCU/КЛАСі свої презентації та лекції робили вже дев’ять фахівців з документальної індустрії. І щоразу проект розширявся й видозмінювався під впливом його координаторок. Цікаво, що деякі з них згодом теж стали режисерками або так чи інакше продовжили працювати в документальній сфері.

Цьогоріч DOCU/КЛАС пройде вже всьоме. У зв’язку з переїздом ми знайшли для майстерні нову затишну локацію – кінозал «Класік» у кінотеатрі Жовтень, і запросили до неї найкращих майстрів своєї справи. Десять подій, які відбудуться в просторі DOCU/КЛАСу, тематично можна розділити на три блоки.

По-перше, це зустрічі у форматі діалогу. Як і в кіно, ми не любимо принцип «talking head», тому об’єднуємо співбесідників навколо спільної теми. Про поезію й відсутність різниці між ігровим і документальним поговорять два відомі кінокритики та фестивальні програмери – Лучяно Борізоне й Лорен Віссот. Як у ранньорадянських документальних фільмах конструювався образ нової жінки, розкажуть знавці архівного кіно – Бабара Вурм та Стас Мензелевський. Cвій «artist talks» триматиме зірка литовського кіно Арунас Мателіс за модерування не менш знаного в документалістиці експерта Туе Стін Мюллера. Два журналісти-документалісти – Манон Луазо й Стефан Сіоан – розмірковуватимуть про те, як збурювати суспільну увагу до замовчуваних тем. Не менш гостре питання для себе обрали й кінокритики, які на міжнародному круглому столі обговорять, чи є в історії теми, на які не можна зняти неупереджені фільми.

Другий блок – більш практичного спрямування. Представники кількох телеканалів міркуватимуть над питанням, чи здатна сьогодні кінодокументалістика зберегти свою жанрову незалежність, співпрацюючи з телебаченням безпосередньо. Британська експертка Ребекка Ешдаун розповість, як розробити унікальну та ефективну стратегію дистрибуції документального фільму й досягнути імпакт-цілей, адже спільнота документалістів сьогодні здатна впливати на суспільні зміни. Організація «Fight For Right» підготувала майстер-клас зі створення тифлокоментарів для людей з порушеннями зору.

Третя складова DOCU/КЛАС – нові тенденції в документалістиці. Цей напрямок представлятиме «Громадське телебачення». Фотограф Йосип Сивенький та журналістка-міжнародниця Наталя Гуменюк говоритимуть про роботу з технологією VR 360° під час створення документального проекту «Рани 360°», присвяченого українським військовим, які проходять шлях відновлення після поранень у війні на сході України. Окремо запрошуємо на відкритий прес-брифінг, щоби познайомитися з режисерами, які цьогоріч змагаються в першому повнометражному конкурсі DOCU/УКРАЇНА.

Вхід у майстерню вільний.