Facebook і Google невдовзі регулюватимуть самі себе — представниця International Media Support

6 лет назад 0

Третя світова війна може бути, а вірогідно, й вже триває онлайн. А якщо й ні — то інтернет вже істотно впливає на політичні та суспільні процеси. 

Про це розповіла представниця міжнародної організації International Media Support Антоніна Черевко під час майстер-класу «Інтернет та свобода слова онлайн в європейському контексті», який відбувся під час Днів українського інтернету-2018. Майстер-клас організувала та модерувала ГО «Інтерньюз-Україна».

Вплив на вибори в Британії, Німеччині, Франції, США, інформаційна війна Росії в Україні. Підбурювання геноциду у М’янмі. Впровадження китайських шпигунів у Сполучені Штати Америки. Все це здійснювалось через соціальні мережі, заявила Антоніна Черевко.

«Є навіть кількісні докази прямого впливу на процеси, — наголосила представниця International Media Support. Наприклад, у німецьких регіонах з найбільшою кількістю користувачів фейсбук було найбільше заворушень, пов’язаних з мігрантами».

У зв’язку з такими процесами багато держав та світові організації вже виділили кілька груп ризиків, пов’язаних з інтернет-простором. Перша — це втрата інформаційного суверенітету, що може призвести до втрати й частини державного. Друга — поступова глобалізація регулювання і юрисдикції (так, наприклад, правила фейсбуку можуть стати загальносвітовими). Третя — погроза захисту авторських прав та приватних даних.

«Сьогодні суб’єктами регулювання є міжнародні організації — ООН, ЄС, Євросуд ЄС, Рада Європи, Європейський суд, — розповіла Антоніна Черевко. — І, безумовно, самі держави. І, як не дивно, але вважають, що найбільш активні регулятори — це великі платформи. Тому що фейсбук регулює набагато швидше, ніж будь-який уряд. Адже на уряд ще можна поскаржитися».

Єврокомісія та Європейський суд вже запровадили кілька рекомендацій щодо функціювання великих платформ. Одна з таких — проактивність соцмереж у вивченні Прав людини. У цьому сенсі актуальні навіть тренінги з питань прав людини для співробітників фейсбуку із подальшим застосуванням у роботі. Наступна можлива рекомендація — слідкування за порушенням авторських прав, що може призвести до проблем зі створенням «мемів». Суд ЄС розглядає ж глобальне “право на забуття”, що має спричинити зникнення з перших сторінок пошуку у google подій і дій людей, які втратили актуальність, розповіла представниця International Media Support.

Запроваджують обмеження в інтернеті і окремі держави: від заборони «мови ненависті» у демократичній Німеччині до ув’язнення за репости у Росії. Україна ж, на думку Антоніни Черевко, поки зберігає крихкий розумний баланс між свободою та обмеженнями у всесвітній мережі.