Футбол живить масовість

6 лет назад 0

Всі фото Олександра Крупіци

В останні дні серпня у Новій Каховці закінчився фінал Всеукраїнських змагань з футболу «Шкіряний мяч – Кубок Соса-Соlа» сезону 2017-18 років. Змагалися чотирнадцятирічні гравці.

Кореспондент онлайн газети «Вгору» попросив відповісти на кілька запитань першого віце-президента Асоціації аматорського футболу України Олександра Каденка.

Олександр Каденко

— Олександре Валентиновичу, Асоціація аматорського футболу задоволена фіналом «Шкіряного м’яча» у Новій Каховці?

— Завдяки міській владі Нової Каховки на чолі з мером Володимиром Коваленком та Херсонській обласній федерації футболу, які доклали багато зусиль, змагання відбулися на дуже високому рівні. І на мою думку, і за відгуками учасників змагань,  свято футболу в Новій Каховці вдалося.

Це майбутнє українського футболу

— Як Асоціація аматорського футболу розвиватиме дитячий футбол?

— Думаю, що «Шкіряний м’яч» став брендом і стабільними дитячими змаганнями. Ми будемо продовжувати цей турнір. До того ж,   разом із Федерацією футболу України додатково ввели четверту вікову категорію, де грають чотирнадцятирічні хлопці.   У зв’язку з цим кількість дітей, що беруть участь у змаганнях «Шкіряного м’яча», збільшилася десь на сто тисяч. Далі підуть змагання дитячо-юнацької футбольної ліги. Тож не буде вікового розриву в набутті футбольної практики. Тому разом із Федерацією футболу України  і надалі розвиватимемо масовість. І сподіваюся, що у найближчі роки ці хлопці поповнять наші команди майстрів. 

Гру в футбол люблять і підтримують всі: від дітей до дорослих.

— Асоціація аматорського футболу багато уваги приділяє розвитку гри не тільки серед дітей, а й серед дорослих. Які тут перспективи?

— Зараз триває аматорський чемпіонат України, де беруть участь аж чотири команди з Херсонщини. У цих змаганнях виступає  тридцять п’ять команд, які розподілені на три групи: дві по дванадцять та одна в одинадцять колективів. На мою думку, у майбутньому ми повинні домогтися, аби кожен регіон був представлений двома командами. Так буде краще для розвитку футболу. Тоді кожна область братиме участь у чемпіонаті та кубку країни серед аматорів, а не так, як зараз — від Херсонщини грає чотири команди, від Дніпропетровщини — п’ять. А є кілька регіонів, які зовсім не беруть участі. Наприклад, Одещина, Чернівецька область. Тому плануємо, щоб у чемпіонаті були представлені чемпіон та призер чемпіонату області. І щоб була ротація. Команда з регіону, що посяде нижче місце у групі серед двох представників регіону, поверталася б у чемпіонат області, а її заміняв новий переможець обласного турніру. Це не збіднить обласні змагання і підвищить значимість Всеукраїнського турніру. Так, нам приємно що з Херсонщини грає чотири команди. Це свідчить, що в обласній федерації приділяють велику увагу розвитку футболу на Херсонщині, розвитку інфраструктури, створюються футбольні клуби. Їхні команди будуть грати і дарувати радість уболівальникам.

Перші великі нагороди від ААФУ вручає Олександр Каденко

— Бажаємо, аби аматорський футбол розвивався по всій країні, тоді і наші збірні та команди майстрів проб’ються на провідні позиції європейського та світового футболу.

— Скажу, що багато чого залежить від людей, які працюють на місцях. Футбол — така гра, що в неї не примусиш грати. Тому ми вдячні людям, які ставляться до футболу з любов’ю, вкладають свої кошти, здоров’я і час у його розвиток на Херсонщині та в Україні.