Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів: «Стати суддею без конкурсу тепер неможливо»

5 лет назад 0

Сергій Козьяков розповів про одночасний іспит для 4 128 претендентів у судді, небувалі темпи очищення системи, інформацію про майно служителів Феміди і про "старих" суддів в нинішньому Верховному суді України.

З кандидатом юридичних наук, доцентом, головою Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергієм Козьяковим кореспондент Сьогодні зустрівся для інтерв'ю в будівлі Комісії на столичній Солом'янці, знайомому (з різними емоціями), напевно, всім служителям Феміди країни.

— Сергію Юрійовичу, в суспільстві довго і багато говорять про судову реформу, що ще триває. Яка роль ВККС у проведенні цієї реформи?

— До завдань ВККС входить вибирати кандидатів на посаду судді з юристів, які можуть претендувати на цю посаду, вчити майбутніх суддів, проводити будь-які конкурси до судових органів. Відповідно до нового законодавства, будь-які кадрові рухи суддів відбуваються тільки через конкурс. Наприклад, до новостворюваного суду, чи з одного місцевого суду до іншого, або з місцевого до Апеляційного суду, або коли суддя хоче поміняти спеціалізацію, скажімо, займався цивільним процесом, а бажає – кримінальним або адміністративним… Після проведення конкурсу ми даємо рекомендацію Вищій раді правосуддя (ВСП) прийняти рішення щодо такого-то судді або кандидата на посаду судді. ВСП приймає таке рішення, наприклад, позитивне, враховуючи наші рекомендації. Це рішення остаточне, але формалізується указом президента України. Підкреслюю: президент не може не видати указ. Він зобов'язаний це зробити. Це одне з найважливіших нововведень реформи. Всі кадрові рішення в судовій системі приймаються виключно всередині самої системи. Президент і Верховна Рада тепер з цієї процедури виключені.

— Скільки зараз в Україні судів і суддів?

— 761 суд. Але згідно з указом президента від 29 грудня, близько 90% судів в країні будуть реорганізовані або ліквідовані. Замість них створюватимуться окружні суди, їх стане 282. Стосовно суддів, то, коли три роки тому ми в цьому складі ВККС почали працювати, їх було близько 9000. Зараз приблизно 5800 працюючих суддів.

Якщо 2016 року зі стартом реформи звільнилося близько 1500 суддів, то минулого року ВСП звільнив приблизно 800 суддів. Це теж дуже багато. Зменшення їх кількості сповільнилося, але все ще відбувається. Тільки в рамках дисциплінарних процедур ми рекомендували до звільнення близько 500 осіб за два роки роботи. До речі, попередній склад Комісії на рік рекомендував до звільнення за дисциплінарні проступки в середньому всього близько 20 осіб. Скажу відверто, далі вже скорочувати нікуди. Якщо говорити просто, головних завдань у судової реформи дві: очищення суддівського корпусу і його оновлення, щоб прийшли добропорядні і професійні судді. Так ось, очищення у нас відбувається темпами, які в Європі ніколи не спостерігалися. Єдиний приклад – нещодавні події в Туреччині, коли було звільнено 2 745 суддів. Але там звільнення мотивувалося сприянням перевороту, що не відбувся… У нас же, як відомо, зовсім інша ситуація – колосальний запит суспільства на кадрове оновлення суддівського корпусу.

Стосовно поновлення, то, щоб до системи прийшов новий суддя, на проведення всіх етапів, від вступного іспиту, навчання в Національній школі суддів і до кваліфікаційного іспиту, потрібно від 18 до 24 місяців. Тільки навчання на суддів займає рік.

— Давайте розповімо про всю процедуру. Ось такий собі юрист побажав стати суддею. Що він повинен робити?

— По-перше, треба досягти 30-річного віку і мати стаж юридичної роботи (в області права) не менше п'яти років. А ми, в свою чергу, оголошуємо так званий добір кандидатів на посаду судді. В рамках добору кандидати подають документи, ми їх технічно перевіряємо, чи все там нормально. Чи є, наприклад, диплом про вищу юридичну освіту, стаж, медичні довідки… Причому кандидат не вибирає, до якого суду потрапить. Можливість брати участь в конкурсі на заміщення вакантної посади в конкретному суді з'явиться вже після вдало пройденого кваліфікаційного іспиту. Вперше в нашому складі ми оголосили такий добір минулого року і до нас були подані документи більш як від 5 300 кандидатів. Це абсолютний рекорд, можна сказати, рекорд Гіннеса для нашої країни.

Отже, після технічного допуску (хтось відсівається) ми проводимо тести. Їх сьогодні два. І до нас на тести в один день прийшло 4 128 осіб! У країні тільки одне приміщення може прийняти одночасно таку кількість людей. Це Міжнародний виставковий центр в Києві. Уявіть, яку підготовку треба було нам провести, щоб все організувати! Щоб люди пройшли без черг, швидко могли зняти верхній одяг, зареєструватися, отримати свій індивідуальний код, їм повинні вказати місце в величезному залі… Щоб допомогти кандидатам у судді все це зробити, в залі перебувало близько 150 наших співробітників. Вони пройшли спеціальні тренінги, знали свої дії і до сантиметра свій маршрут руху залом. Пам'ятайте Євробачення? За масштабами підготовки і відповідальності дуже схоже. За процесом спостерігали члени Комісії, іноземні спостерігачі та преса з другого поверху.

Дуже багато уваги було приділено безпеці. Тут нам серйозно допомогла (і допомагає) київська поліція. Вони застосовують службових собак, на вході стоять рамки металодетекторів… Так перевірили, як вже сказав, понад 4 000 осіб, причому швидко. Співробітників ВККС перевіряли теж. Тестів, нагадаю, було два – на володіння українською мовою і тест з права. Вранці перший, після обіду другий. Цього, до речі, теж ніколи раніше не було, щоб в один день. У залі працювали десятки відеокамер, щоб кандидати не списували або не відбувалося інших порушень. Багато роботи було у наших комп'ютерних фахівців. Адже система влаштована так, що, наприклад, здав кандидат перший тест, його робота сканується (і був зал, де можна було бачити, як це відбувається, щоб уникнути різних підозр), і машина тут же видає результати. Тест складається з запитань, на які є чотири варіанти відповідей. Один – правильний. Кандидат ставить галочки навпроти обраної відповіді, і машина зазначає, скільки вибрав правильних. Якщо нижче певного відсотка правильних відповідей – значить, тест не здав. У підсумку з більш як 4 000 кандидатів потрібний бал набрали 700 осіб. А направити до Національної школи суддів треба було 600 осіб.

З цими 700 кандидатами ми провели психологічне тестування з п'яти тестів, кожен від 100 до 500 питань. В Європі точно так багато не роблять. Тести провели за допомогою італійської міжнародної компанії, яка проводила такого роду тестування для НАБУ, Нацполіції та інших держорганів України. Ця робота проведена за кошти Євросоюзу.

Потім для кандидатів настала черга спецперевірки. Для її проведення ми розсилаємо запити про кожного кандидата до 10 державних установ країни. Це Нацполіція, ГПУ, Міноборони, Міносвіти, МОЗ та інші. СБУ, скажімо, до цього списку не входить, але про всяк випадок ми і їх запитуємо, бо в країні війна, хіба мало що, люди різні приходять… Спецперевірка виявляє певні проблеми, але не у багатьох, близько 2% осіб її не пройшли. Наприклад, було встановлено, що такий-то диплом, наданий нам, ніколи не видавався… Бувають нерідко проблеми з медичними документами, або нам повідомляють з НАПК про невідповідності в декларації. Тоді ми просимо кандидата дати нам пояснення. Якщо з'ясувалося, як було одного разу, невідповідність в 1 гривню 29 копійок, напевно, таку помилку можна пробачити. Грубіші порушення призводять до негативних для кандидата наслідків. Тих, хто пройшов психологічні тести і спецперевірку, ми направляємо до Національної школи суддів. За підсумками спецперевірки прямо сьогодні ми прийняли рішення направити до Школи понад 250 кандидатів. Після навчання вони здадуть кваліфікаційний іспит. Потім ми проведемо конкурс, запропонувавши тим, хто здав іспит, в ньому брати участь. Ось зараз близько 1800 суддівських вакансій в країні. Ми виберемо якусь частину і запропонуємо ці посади на конкурс. Перевагу має той, хто набрав більше балів на іспиті. При рівній кількості балів виграє той, у кого більше юридичний стаж. Так, щоб стаж збігся у двох кандидатів з точністю до одного дня, практично не буває.

— Відомо, що в країні кардинально змінилися склад і структура Верховного суду. Відбувся перший в історії конкурс до нового головного суду країни в рамках реформи. Розкажіть, як він проходив і в чому полягає?

— Іноді я чую, мовляв, відбувся конкурс на посади суддів ВС, і він пройшов добре, прозоріше, ніж раніше. А насправді неможливо порівняти з тим, чого взагалі не було. Раніше дізнатися про те, що суддя призначений до якогось суд, тим більше до ВС, можна було, тільки коли відбулося призначення. Ніяких конкурсів не було взагалі. Якщо на дві вакансії претендують два кандидати (невипадкові люди), то який це конкурс?

Отже, назву відмінності того, що відбулося, від того, що було раніше. Перше – ми вперше оголосили конкурс. Друге – раніше суддею ВС міг стати тільки суддя. Зараз – суддя, адвокат чи юрист-науковець. І стаж юридичний не менше 10 років. Можна "мікс", наприклад, 3 роки адвокатом, 7 років суддею і так далі. Третє – раніше ніхто не знав нічого про кандидата в судді ВС. Все було закрито, по знайомству, добре, якщо без хабара… А ми, коли оголосили конкурс, зробили так: скажімо, сьогодні йде прийом документів, о 6-ій вечора прийом закрили, а завтра о 9-ій ранку список кандидатів уже був у відкритому доступі. Далі, ми з документів кандидатів становили великі досьє, там, наприклад, повинні бути докази 10-річного стажу юридичної роботи. Був адвокатом – надай копії документів з суду, де був учасником процесу, вченим – наукові роботи тощо. Там же в досьє також розміщені декларації про родинні зв'язки і доброчесності. У першій декларації – напишіть, будь ласка, хто з родичів є депутатом, прокурором, суддів. У другій – треба було відповісти на низку питань "так" або "ні". Відповів невірно, значить, збрехав… Взагалі, конкурс до Верховного суду став важким випробуванням для сотень першокласних юристів, за якими могли спостерігати не тільки громадяни України, а й усього світу – він транслювався в режимі онлайн.

— А якщо у кандидата, скажімо, дружина – суддя, це погано?

— Ні. Але про це треба відразу заявити. Інакше може виникнути конфлікт інтересів. Але повернемося до досьє кандидатів. Його зміст було повністю опубліковано на нашому сайті (крім персональних даних, зрозуміло). Ніколи раніше нічого подібного не було. До матеріалів досьє також потрапляла аналітична записка НАБУ про кандидата. Бувала дуже цікава інформація про нього і його найближчих родичів… Припустимо, мама кандидата, цілком бідна людина, раптом виявляється власницею п'яти квартир в дуже дорогому місті України. Або кандидат-суддя безперервно змінює вельми дорогі автомобілі. Може бути, це і законно, але ми хочемо почути логічне доказове пояснення. Бували і курйози. Наприклад, щодо кандидата надійшла інформація, що він є власником гарної ділянки землі і особняка, побудованого на цій ділянці в одному з південних міст. Кандидат – суддя і начебто не міг легітимно заробити на таке майно. А кандидат приносить документ, який доводить, що власник насправді не він, а його стовідсотковий тезка. Ще один кандидат-адвокат показав за кілька останніх років дохід в розмірі буквально декількох тисяч гривень на рік. "За що живете?" – запитуємо. "За рахунок батька", – відповідає. Але ж кандидату набагато більше 30 років…

На посади суддів ВС (ми оголосили 120 вакансій на першому етапі) претендували спочатку понад 1300 кандидатів. Іспит здавали 654 кандидата. Вони проходили важке випробування у вигляді тесту і практичного завдання. Тест і завдання були настільки непростими, що відсіялися 40% кандидатів. Причому не тільки нікому раніше не відомі люди, але і судді колишніх Верховного суду України, вищих спеціалізованих судів, деякі вчені…

Ми потім аналізували, чому так сталося, дійшли думки, що ці люди раніше взагалі ніколи не здавали тестів, для них це було вперше в житті. Як і для багатьох інших. Я сам робив це двічі в житті: коли здавав на право водіння автомобіля і нещодавно, коли ми впровадили психологічні тести. Сам пройшов їх. Так ось, відомі юристи, звісно, нервували, здаючи тести. А тут ще суддю біля входу до зали зустрічають журналісти і запитують: звідки у вас така дорога машина, на якій ви приїхали? Тобто стрес посилювався. Напевно, тому у багатьох такі результати…

З тими ж, хто пройшов іспити, у нас були співбесіди, причому в прямому ефірі, ми все транслювали в YouTube. Такого не тільки у нас ніколи не було, але і в світі. За одним винятком: коли обрання судді – політичний процес, як в США. Там всього дев'ять суддів Верховного суду. Коли є вакансія, президент пропонує єдину кандидатуру. Потім ця кандидатура обговорюється в Юридичному комітеті Сенату США, кілька днів йде співбесіда, за якою стежить вся країна. Про це в Голлівуді знято блискучий фільм "Слухання". Але конкурсу ніякого немає. А там, де обговорення кандидатів на посади суддів ВС триває в рамках суддівського корпусу, це завжди закритий процес. Ми вперше його відкрили – спостерігати і робити висновки могли всі люди.

Ще одна новинка – в обговоренні брали участь представники з Громадської ради доброчесності. Їх має бути 20 осіб, троє вийшли, зараз 17… Ось вони давали нам позитивну або негативну інформацію про кандидата. Якщо ми з їх негативним висновком погоджувалися, кандидат далі до посаді не просувався. Але ми можемо і не погодитися, подолати висновок громадськості не менше ніж 11 голосами з наших 16 (ВККС складається з 16 членів). Тоді просування кандидата триває.

Список моментів, які є справжнім інноваційним проривом при проходженні на посаду судді ВС, можна продовжувати, їх кілька десятків. Я назвав основні.

— Скільки до нового складу ВР пройшло "старих" суддів?

— Ось залиште в інтерв'ю саме це формулювання – "про старих суддів". Йдеться про вік? Тоді відповім: наймолодшому судді ВС 33 роки, найстаршому – 62 роки. Якщо ж йдеться про старий склад ВС України, то до нового Верховного суду пройшло наразі п'ять осіб. А взагалі в новому складі ВР з 115 осіб, які пройшли важкий 9-місячний конкурс, майже 75% – з числа колишніх суддів (судів різних інстанцій) і 24-25% – адвокати та науковці, які ніколи раніше не працювали в суді. Багато це чи мало?

Порівняємо наші цифри зі складом вищих судів в інших країнах. У світі великі Верховні суди зустрічаються нечасто. Як уже говорив, в США і Канаді по 9 суддів. У Сінгапурі – 15 суддів. А ось в Португалії 65 членів ВС. І там лише 10% від складу Верховного суду – не судді. Там це визначено законом, у нас – ні. Ось і порівнюйте… Хоча громадськість часом говорить, мовляв, все одно мало не суддів у складі ЗС, але ми з цим не згодні. Більша кількість не суддів на початковому етапі роботи Верховного суду була б навіть небезпечною. Ось зараз у нового складу ЗС близько 75 тисяч справ на розгляді! Це справи, які прийшли з ліквідованих Вищих спеціалізованих судів. І приходять нові. Наприклад, в адміністративній юрисдикції кожен суддя ВС отримує від 200 до 400 справ на тиждень, як старих справ, які треба "зачищати", так і нових! Я до того, що в новому Верховному суді при такому навантаженні потрібні і досвідчені професіонали, які не з чуток знають, як справлятися з таким валом судових справ. І стверджувати зворотне – чистої води непрофесійний популізм.

До речі, щодо майбутньої спеціалізації кандидати ділилися ще на стадії конкурсу. Потім в ВС розподілилися за чотирма касаційними судами: кримінальний, адміністративний, цивільний та господарський. А над ними – Велика палата. Вона повинна збирати всі спірні справи від згаданих чотирьох, і приймати рішення, які матимуть юридичну силу для всієї судової системи, прецедентне значення для будь-якого суду. І суд першої інстанції зможе, спираючись на такий прецедент, безпомилково і швидко приймати рішення. Це дуже важливо.

Жінок в новому складі ЗС України майже половина. І вперше голова ВС – жінка. Валентина Данішевська дуже досвідчений професіонал, була свого часу суддею, потім працювала в міжнародній організації. І обрали її судді ВС головою своїм голосуванням зі значним відривом від інших претендентів цього місця. Ми бачили результати тестів, в тому числі психологічних, всіх претендентів. Я вважаю, те, що її обрали – неймовірно оптимальний варіант, удача. У новому Верховному суді десятки кандидатів і докторів юридичних наук, багато вільно говорять по-англійськи. Мабуть, це найкращий склад головного суду за всі роки. Далі відбудеться добір до визначеного законом кількості суддів ВС, тобто до 200 осіб. Це буде другий такий же конкурс, ми, напевно, починатимемо його цієї осені. А до того у нас ще дуже багато справ.