Мангер обіцяє створення Регіонального парку на Херсонщині та вважає ефективними жваві суперечки між депутатами

7 лет назад 0

 

Які сьогодні політичні настрої Херсонської обласної ради та які першочергові задачі та питання поставлені перед обласним керівництвом, в інтерв’ю «ХВ» розповідає глава облради Владислав Мангер.

На посаді глави Херсонської облради Владислав Мангер уже п’ятий місяць, із 27 вересня 2016 року. До цього очолював фракцію ВО «Батьківщина», прийшовши на зміну Юрію Одарченко, котрий одержав перемогу на літніх довиборах у ВР та, відповідно, здобував мандат народного депутата. Фактично ця подія і знаменувала кардинальні зміни в обласному керівництві, адже екс-глава облради Андрій Путілов, який також брав участь у виборчій гонці та представляв президентську «БПП», своєю поразкою продемонстрував суттєву втрату рейтингів та довіри до власної кандидатури та правлячої партії не тільки серед місцевого населення, але й депутатського корпусу. А вже 9 вересня минулого року депутати Херсонської обласної ради проголосував за «добровільну» відставку Андрія Путілова.
Із Владиславом Мангером з моменту його обрання на посаду глави Херсонської облради, «ХВ» зустрілися вперше, не рахуючи поодиноких коментарів із актуальних питань. У ході інтерв’ю важливо було з’ясувати пріоритетні напрямки у роботі депутатського корпусу, профільних комісій та наскільки злагодженою на сьогодні є співпраця облради та ХОДА.

«ХВ»: З обранням Вас на посаду голови Херсонської облради ситуація для БПП змінилася. І як, на мене, сьогодні існує певна конфронтація між цією фракцією та тими, що Вас підтримали свого часу. Чи відповідає це дійсності? І якщо так, то наскільки така конфронтація заважає в роботі?

Владислав Мангер:  Не знаю, де Ви це побачили, оскільки останні засідання обласної ради проходили не більше, ніж три години. Ми всі питання узгодили до початку і вони проходили через комісії, Президію. А на сесії уже тільки сперечалися стосовно моментів, які стосувалися окремого депутата чи регіону, тому це жива дискусія та жива робота.
Це не конфліктна ситуація. Що таке депутатський корпус? Це робота 64 депутатів, кожен із яких відстоює інтереси громади, певною мірою і партійні інтереси, але все ж таки це інтереси людей, тому суперечки будуть завжди. Це робоча атмосфера і під час цих обговорень ми затверджуємо питання, що виносимо на розгляд.

«ХВ»: І все ж мені здається, що протистояння є. І подеколи вони достатньо серйозні, а тому власне останні засідання робочої групи щодо вивчення бюджетних питань не обходились без Вашої участі та участі глави ХОДА Андрія Гордєєва? На сьогодні консенсус якийсь досягнутий?


Владислав Мангер: Скажіть мені, будь ласка, а ще рік тому Ви чули про роботу бюджетної комісії обласної ради? Ще рік тому Ви не чули взагалі роботу обласної ради. Сьогодні ми вже спілкуємося про те, що відбувається на бюджетних комісіях. Сьогодні є питання, які обговорюються на бюджетній комісії. Немає такого, що всі автоматично проголосували і далі питання пішло.   ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стурен не влияет на мои политические действия, а Хланю благодарен за пиар – Филипчук
  Якщо є суперечки, якщо є питання, які обговорюються на бюджетних комісіях чи інших комісіях – це робота. Ми знаходимо істину, що звісно з’являється у процесі обговорення. Це і є робота – робота бюджетної комісії, обласної ради, робота кожного депутата. Наші обговорення на трохи підвищених тонах можуть справляти таке враження (ред. – конфлікту, суперечки) , але це нічого страшного. Ми знаходимо істину та відправну точку, щоб робити старт хорошим справам для розвитку нашої області.
І я Вам скажу так, що за останні чотири місяці і бюджетна комісія, і кожен депутат окремо, багато чого зробили для розвитку нашої області та регіону, хоча це пройшло і не зовсім автоматично.   ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В ходе Президиума Гордеев и Филипчук обменялись эмоциональными замечаниями
  «ХВ»: Чи плануєте в подальшому бути присутнім на засіданнях бюджетної комісії?
Владислав Мангер : Я в подальшому планую відвідувати усі комісії, якщо буде вистачати часу. Ви будете тільки тоді у курсі справ, коли є розуміння, у якому напрямку рухається обласна рада та, відповідно, робота депутатів.
«ХВ»: Наскільки конструктивна робота з головою ХОДА Андрієм Гордєєвим? Місцеві експерти говорять, що на цьому етапі також є певні протистояння.
Владислав Мангер: Немає конфлікту – є робота. Наприклад, ви дивитесь на картину із одного боку, інша людина – із протилежного. Вони щось обговорюють – є суперечки. Так і у нас: є різні погляди на різні питання, але перед нами стоїть одна ціль – створення сильної й демократичної країни, створення економічно сильного регіону. Не шукайте чорну кішку у темній кімнаті – її там немає.

Ви розумієте, у нас в області усі звикли, що голова обласної ради та голова державної адміністрації – це люди із однієї партії, мають більшість у 80 %, схвалюють одностайно рішення з Києва. У нас же на сьогодні є і суперечки, і обговорення, але це обговорення, спрямовані на розвиток. Немає у нас ніякого конфлікту. Є робота.


«ХВ»: У січні цього року херсонська РПЛ зі своїх лав виключила вашого першого заступника Василя Зеленчука. Далі вони закликали його скласти депутатський мандат. У випадку, якщо Зеленчук залишає депутатський корпус, хто може теоретично стати Вашим заступником?
Владислав Мангер: Сьогодні посада першого заступника голови обласної ради – це посада, яку обіймає Василь Васильович Зеленчук. Питання, які виникли в Радикальній партії – це питання Радикальної партії. На сьогоднішній день Зеленчук є першим заступником та депутатом обласної ради. Якщо будуть певні рішення партії чи фракції, після цього буде обговорення, якісь пропозиції. На сьогодні є монолітна робота обласної ради.
«ХВ»: В ЗМІ з'явилася низка матеріалів про те, що  депутат обласної ради Євген Рищук збирається покинути лави БПП та очолити РПЛ. Як би Ви могли прокоментувати подібну інформацію?
Владислав Мангер: Пан Рищук сьогодні є членом фракції БПП. І на ім’я голови обласної ради не надходила заява від пана Рищука, тому із цього приводу крапка. А ті чутки, що з’являються в Інтернеті, на жаль є продуктом роботи ЗМІ, що інформацію не перевіряють. Будемо діяти у разі надходження заяви. А чутки коментувати некоректно.
«ХВ»: 1 березня закінчується мораторій на вирубку лісу. Наскільки конструктивним виявилося рішення? Є вже якась позитивна динаміка або статистика по збереженню лісосмуг, лісопосадок на Херсонщині?
Владислав Мангер: Цей час нам був потрібен, щоб створити умови для збереження лісів. Для обговорень ми запросили науковців та силовиків. І на сьогодні є пропозиція про створення Регіонального парку, до якого увійдуть усі лісові господарства (ред. – питання буде розглядатися на сесії обласної ради, 3 березня), а також буде здійснено охорону лісів, що не знаходяться у лісгоспах, але розташовані на державних землях.
Регіональний парк буде підпорядковуватися обласній раді, котра візьме на себе фінансування, контроль за вирубкою та насадженням, розвитком лісового господарства у Херсонській області. На сьогодні ми виокремили шляхи вирішення актуальних питань, оскільки збереження лісів на Херсонщині – це й питання збереження екології на тільки на території нашої області, але в Україні в цілому. Треба розуміти, що у нас ліси рекреативного, а не господарського призначення.
Шлях проекту відпрацювали і наразі йде його реалізація. Обов’язково буде керівник, адже це структура, що буде здійснювати наукові дослідження, роботу по збереженню лісових насаджень, а також їх охороняти. Буде як контроль, так і розвиток лісових господарств. Це та ініціатива, що допоможе поставити крапку у браконьєрстві на території Херсонської області стосовно вирубки лісів.
«ХВ»: На сьогодні обласні спортивні федерації активно заговорили про необхідність відродження спорту на Херсонщині. Як Ви оцінюєте ситуацію у спортивній сфері та відповідно роботу комісії обласної ради із питань освіти, науки, молоді та спорту?
Владислав Мангер: Ми цілком підтримуємо роботу нашої профільної комісії із розвитку спорту. І багато вже чого зроблено за останній час – ми збільшили фінансування сфери майже у три рази. В пріоритетах – олімпійські види спорту, але і розвиток фізкультури, розвиток здорової нації у нас також на першому плані.
На сьогодні відбувається реструктуризація багатьох навчальних спортивних закладів. Працюємо безпосередньо із федераціями, вивчаємо їхні програми розвитку окремих видів спорту, тому що нам в Херсоні потрібні олімпійські медалі. Уявіть, із 2000 року у нас не було олімпійських медалей. А нам потрібен приклад молодої людини, яка б привезла медаль з олімпіади і щоб юним спортсменам було на кого рівнятися.   ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Программа развития спорта Херсонщины: реальная подготовка чемпионов или лозунги из прошлого?
   І на сьогодні вже розробляється програма про підтримку дворових видів спорту та фізкультури. І як тільки потеплішає, почнемо її реалізовувати на вулицях нашого міста та області.
«ХВ»: І от не можу не запитати … Ви приймали участь у всесвітньому спортивному флешмобі #22Pushupchallenge. Продовжуєте відтискання – там же їх потрібно 22 дні по 22 рази повторювати?
Владислав Мангер: Я кожного дня протягом останніх п’яти років в день разів 100 віджимаюсь, тому у мене цей челендж був і я його продовжую. І не тільки 22 дні, а набагато більше.
«ХВ»: Як оцінюєте роботу мера м. Херсон Володимира Миколаєнко, колись Вашого головного опонента на місцевих виборах на посаду міського голови? Адже у Херсонській міськраді спостерігається серйозна криза.
Владислав Мангер: По-перше, як будь-яка демократична людина, я повинен підтримати вибір херсонців. І Володимира Васильовича я одразу привітав із перемогою. На сьогоднішній день у нього дуже складна ситуація, оскільки у міській раді вісім фракцій і дуже складно знаходити консенсус. Нажаль, у міськраді не дуже сформована команда і тому Володимиру Васильовичу важко знаходити координацію серед депутатського корпусу.
Але вірю, що у нашому місті буде порядок та наше місто розквітне. Та разом із тим, депутати та виконавчий апарат мають зрозуміти, що вони прийшли не на один день, а на багато років і з метою зробити щось для людей.
Коментувати роботу міського голови треба після того, як він пробуде на посаді три роки, оскільки місто – це велике господарство і за рік-два лад дуже важно навести. Для цього потрібні кардинальні методи. А що буде найближчим часом, побачимо.
«ХВ»: У Вашій діяльності можна окреслити декілька напрямів – це безкоштовна медична діагностика, врегулювання тарифів на комунальні послуги, спортивна сфера, проговорений мораторій на вирубку лісу і активна боротьба з браконьєрством. Які ще напрямки розвитку Херсонщини намагаєтесь актуалізувати на посаді голови обласної ради?   Владислав Мангер: Це і розвиток сільського господарства, і розвиток промисловості. Сьогодні у мене є штат радників, котрі працюють у цих напрямках. Ви знаєте, що я опікувався програмою зрошення на Херсонщині, яку розробляли із Інститутом водних проблем і меліорації НААН. Сьогодні депутати ВР від Херсонщини також цим питанням опікуються – у них там трохи інше бачення, але це бачення. А будь-яка думка чи ідея – рух уперед. Ми сперечаємося, але рухаємося уперед, йде розвиток.
Стосовно промисловості. Наразі ми співпрацюємо і Василем Федіним стосовно розвитку суднобудування. Із Олександром Олійником кожного тижня проводимо наради, щоб зав’язати машинобудування із сільським господарством.
Наша команда об’їжджає усі регіони і вивчаємо їх проблематику для того, щоб надавати вже конкретну допомогу. Звісно, не можемо, нажаль, усе владнати, але ми працюємо.
«ХВ»: Чи має вплив на Вас, як на політичного діяча, підприємець Карл Стурен?
Владислав Мангер: Карл Стурен – мій друг. Людина, яка заснувала реалізувала в Каховському районі шість проектів по створенню компаній Чумак, Каргілл, Грін тім, Віндкрафт, заслуговує на повагу. Він створив на теренах Херсонської області приклад розвитку європейських підприємств.
А щодо впливу, то його на мене мають лише мої діти, оскільки вони – моя радість і я не можу їм ні в чому відмовити. Стосовно розвитку області у мене є власний погляд, ідеї та думки у цьому питанні.
Розмовляла Юлія Соломахіна