Шуба з хутра — таке ж жлобство, як і килим на стіні

5 лет назад 0

Минулорічний Марш за права тварин, вересень, 2018 рік.

У неділю, 24 лютого, в десяти містах України одночасно пройде Всеукраїнська антихутряна акція "Знімай хутро назавжди"! Львів, Дніпро, Тернопіль, Одеса, Харків та інші міста вийдуть на свої центральні площі із вимогами відмовитися від натурального хутра. Також вимагатимуть від депутатів Верховної ради і представників місцевих рад законодавчо заборонити роботу хутряних ферм. В Києві акція відбудеться на Софіївській площі.

Про вимоги активістів, а також про те, чого вже вдалося досягти, у інтерв'ю НВ розповідає організатор події, відомий зоозахисник та лідер об'єднання UAnimals Олександр Тодорчук.

Про вимоги

Зараз ми просуваємо три основні меседжі.

В першу чергу, хотіли би звернутися до українців із закликом відмовитися від натурального хутра. Бо розуміємо: попит породжує пропозицію, а тому, поки люди не почнуть відмовлятися від натурального хутра, глобально ми не зможемо нічого змінити. Хутряні ферми існуватимуть, вони переміщатимуться із однієї країни в іншу, тварин продовжуватимуть вбивати.

Учасники минулорічного Маршу за права тварин тримають плакат проти натурального хутра / Фото: Олександра Горчинська, НВ

По-друге, ми звертаємося до магазинів, дизайнерів, виробників одягу та закликаємо припинити виробництво одягу, аксесуарів із хутра.

Ну, і по-третє, звертаємося до представників влади. Просимо Верховну Раду прийняти законопроект, який уже зареєстовано — його розробили в рамках кампанії Хутро Off. Він передбачає заборону хутряних ферм в Україні.

Також окремо звертатимемось до обласної влади, обласних державних адміністрацій для того, аби вони не давали дозвіл на розміщення хутряних ферм на своїй території. Бо хутряні ферми — не тільки криваво, а і не екологічно.

Про сьогоднішні успіхи

Якщо говорити про те, чого вже вдалося досягти, то станом на сьогодні, певно, найбільше кроків ми зробили у напрямку співпраці з українськими дизйнерами.

Цього року UAnimals вдалося домовитися про відмову від використання натурального хутра із 18-ти дизайнерами, що представляють свої колекції на Ukrainian Fashion Week: це і Андре Тан, і Олена Рева, і Світлана Бевза й інші.

Такі ж домовленості у нас уже існують і з українськими барахолками на зразок київського Кураж Базару чи одеського Гешефту.

Про підтримку ідей

Нас підтримують, зокрема, й відомі українські особистості, наприклад, співачка Христина Соловій, та навіть інтернет-мем Гусь, який також долучився до нашої боротьби та став героєм соціальної реклами.

Загалом, все це показує, що на сьогодні в цьому питанні найбільше змінюється українське суспільство.

Звісно, молодь легша на підйом, тому що у молодих немає стійких поглядів, які їм варто було б змінювати. Адже для старших поколінь — мешканців колишнього СРСР — хутро раніше було чимось на кшталт килима на стіні. Хутряна шуба чи шапка сприймалися як певний показник статусу, тому в головах старших поколінь це залишається ще й досі.

На минулорічному Марші за права тварин протестували проти шуб із натурального хутра / Фото: Олександра Горчинська, НВ

Молодші покоління такого стереотипу вже не мають. Вони розуміють, що хутро — жорстоке і криваве жлобство. Це немає нічого спільного із модою та трендами.

Проте найменше до змін поки що готова саме українська влада.

Про закордонний досвід

Вже півтора десятка країн Європи відмовилися від хутряних ферм. У Британії, наприклад, цьогорічний London Fashion Week пройшов в принципі без жодного виробу з натурального хутра. Й це їхня принципова позиція.

Що ж до досвіду інших країн світу, то, наприклад, у американському Лос-Анджелесі на місцевому рівні приймають закон, який забороняє не лише виробництво, а і продаж хутра на його території.

Про утилізацію хутряних речей

Якщо ви маєте речі або аксесуари із натурального хутра, проте точно знаєте, що більше їх не носитимете, пропонуємо вам екологічний та зручний спосіб для утилізації.

На акції, організовані UAnimals, зазвичай приходять власники тварин разом зі своїми улюбленцями / Фото: Олександра Горчинська, НВ

Все це можна передати безхатченкам та малозабезпеченим. Чому так? Бо цим людям теплі речі потрібні для виживання й для того, аби зігрітися, а не для понтів та показової статусності.

UAnimals вже має відповідні домовленості з фондом Жизнелюб. Тож приносьте речі, які хочете утилізувати, у неділю, 24 лютого, на Софійську площу в Києві. Початок антихутряної акції о 12:00.