4G у кожну хату: Мінцифри обіцяє «мобілізувати» українські села

4 года назад 0

Скасовано заборону на використання мобільного зв'язку 4G у діапазонах 800-900 МГц, що дасть змогу операторам поширити надання послуг високошвидкісного мобільного інтернету на майже всю територію України.

Норма про скасування такої заборони міститься у постанові Кабінету Міністрів від 05.02.2020 «Про внесення змін до Плану використання радіочастотного ресурсу», передає «Закон і Бізнес» з посиланням на прес-службу Міністерства цифрової трансформації України.

Як зазначили у відомстві, скасування заборони на використання мобільного зв'язку 4G у діапазонах 800-900 МГц потрібно для того, щоб полегшити операторам побудову мереж 4G. Таким чином оператори зможуть поширити надання послуг високошвидкісного мобільного інтернету на майже всю територію України, включаючи невеличкі села та автошляхи. Побудова мереж у цих діапазонах частот дозволяє встановлювати менше базових станцій. Адже радіус дії однієї базової станції у діапазонах частот 800-900 МГц значно ширший, ніж у більш високих діапазонах.

Крім того, заплановано припинення використання технології CDMA. У міністерстві зазначили, що цей стандарт безперспективний і вже не застосовується у світі. Тому розпочато поступове зменшення ширини смуги, яку використовують під CDMA, задля впровадження на тих же частотах 4G зв’язку. Цей процес відбуватиметься поступово, щоб існуючи абоненти операторів CDMA не лишилися без зв'язку.

У Мінцифри нагадали, що ціль Уряду — забезпечити до 2024 року 95-відсоткове покриття транспортної інфраструктури, населених пунктів та їхніх соціальних об’єктів доступом до високошвидкісного інтернету.