Будівництво в Україні вже можна починати та завершувати онлайн

6 лет назад 0

Сьогодні, 22 грудня, на базі Херсонської облдержадміністрації Державним агентством з питань електронного урядування України, Державною архітектурно-будівельною інспекцією України за підтримки Координатора проекту ОБСЄ в Україні проведено публічний семінар "Електронні послуги у містобудівній діяльності". До роботи семінару долучилися начальник відділу розвитку електронних послуг Державного агентства з питань електронного урядування України Тетяна Севолапенко, начальник управління державної архітектурно-будівельної інспекції України в Херсонській області Денис Петров, представники центрів надання адміністративних послуг області, архітектори, представники громадськості та суб’єкти господарської діяльності.

Про новації електронного врядування в цілому та в галузі будівництва зокрема, детально розповіла Тетяна Севолапенко, яка висловила сподівання, що за рахунок розвитку електронного урядування Україна значно покращить результат в даному рейтингу.

«Сьогодні багато зроблено, і ще більше необхідно буде зробити, для впровадження електронного урядування відповідно до високих міжнародних стандартів. І, дійсно, на сьогоднішній день громадяни очікують насправді якісних доступних сервісів для отримання електронних послуг. На сьогодні вже є результати впровадження електронного урядування в сфері будівництва. Так, в цьому році вже розпочато близько 2500 будівництв онлайн, є низка компаній, які отримали ліцензії онлайн, а також є низка будівництв, які і розпочато, і вже завершено онлайн» – зазначила вона.

У свою чергу Денис Петров також розповів про переваги електронного урядування, серед яких доступність та прозорість, відсутність існування корупційних схем, низький рівень витрат, а також швидкість та зручність отримання послуг.

Отже, онлайн можна отримати:
— повідомлення про початок підготовчих робіт;
— повідомлення про початок будівельних робіт;
— декларації про готовність об'єкта до експлуатації;
— ліцензія на господарську діяльність з будівництва.

Зазначимо, що раніше подати документи можна було лише у паперовій формі під час особистого візиту. Так, 2016 року близько 200 тис. українців відвідали особисто органи влади, витративши на це купу часу.

Завдяки онлайн-сервісу запроваджено принципово новий рівень якості обслуговування. Всі необхідні документи можна подати у будь-який зручний час – 24 години на добу сім днів на тиждень – через Інтернет.

Більш того, завдяки налагодженій взаємодії між реєстрами Держархбудінспекції та Мін’юста скорочено кількість документів, які мають пред’явити заявники для реєстрації речових прав. Відтепер не потрібна декларація чи сертифікат про готовність – державні реєстратори самостійно перевіряють онлайн наявність відповідного документа у будівельному реєстрі.

Сфера будівництва залишається непростою і гаряча дискусія семінару це підтверджує. Але головне, що учасники відмітили важливість автоматизації цих процесів та чекають на розвиток існуючих й нових е-послуг.

Наприкінці семінару для всіх присутніх провели ознайомчу презентацію роботи електронної системи здійснення декларативних процедур у будівництві на офіційному сайті Державної архітектурно-будівельної інспекції України.

Прес-служба Херсонської ОДА