Делегація від Херсонщини повернулася з навчання у Литві

5 лет назад 0

Група делегатів від Херсонської обласної ради, облдержадміністрації та комунальних закладів охорони здоров’я Херсонської облради повернулася з Литви, де брала участь в міжнародному проекті «Навчаннях адміністраторів здоров’я України», в рамках якого пройшли курс «Допомога Східній Україні у продовженні розвитку психосоціальної реабілітації, кризових втручань та послуг із запобігання самогубствам».

У складі делегації від Херсонської обласної ради взяла участь заступник голови Оксана Рукавішнікова. Представники нашої області вивчали систему охорони здоров’я Литви, зокрема її організацію, фінансування, управління. Брали участь у практичних навчаннях у відділі психосоціальної реабілітації міста Вільнюса, вивчали організацію роботи реєстратури і лабораторії, амбулаторної реабілітації, дитячого відділення, центру психічного здоров’я і денного стаціонару у поліклініці Каролінішкєс. Окрім цього, учасники проекту відвідали лікарню по догляду за хворими святого Рока та Національний фонд медичного страхування, зустрілися із канцлером Міністерства охорони здоров’я і фахівцями міністерства.

Навчання було інтенсивним, а заняття побудовані у формі «питання-відповіді». Таким чином, учасники проекту в основному самі задавали питання, які їх хвилювали чи цікавили, та відразу ж отримували на них професійну відповідь. Корисно було дізнатися, як у країні вирішували проблеми, що виникали протягом проведення реформи здоров’я.

Тема навчання є дуже актуальною, адже згідно новітніх даних Всесвітньої організації здоров’я в ЄС + Ісландії, Норвегії і Швейцарії 27% від всього дорослого населення (18-65 років) перенесло протягом року хоча б один більш-менш складний епізод психічного розладу (у тому числі розлади залежності, психічні розлади, депресії, хвилювання і розлади харчової поведінки). Психічні захворювання знаходяться на першому місці серед хронічних захворювань, що стають причиною інвалідизації у Європі. Психічні хвороби до 2030 року займатимуть перше місце у світі серед таких, що тягнуть за собою інвалідизацію.

Учасники навчань упевнилися в тому, що завдяки створенню у Литві Центрів психічного здоров’я значно зменшилися показники стаціонарного лікування та загальна кількість психіатричних ліжок. Адже здоров’я «створюється» там, де людина живе своїм звичайним життям. Наприкінці навчання всі учасники отримали сертифікати.