До виборчих бюлетенів можуть повернути графу проти всіх

5 лет назад 0

До виборчих бюлетенів можуть повернути графу «Проти всіх». Принаймні відповідна законодавча ініціатива вже зареєстрована у парламенті. Про це повідомляє "ЗіБ".

Основна мета проекту «Про внесення змін до деяких законів України щодо волевиявлення виборців» (№9492) — запропонувати громадянам альтернативу: прийти на дільниці, але не підтримати жодного кандидата чи партію. Тобто не голосувати за менше зло, а показати, що виборець — проти чинної влади або запропонованих кандидатів.

Якщо після встановлення результатів у одномандатному окрузі з’ясується, що кількість позначок у графі «Проти всіх» перевищила половину голосів тих, хто взяв участь у волевиявленні, вибори вважатимуться такими, що не відбулися. Більше того, кандидати, які отримали вотум недовіри громадян, у повторних виборах не зможуть брати участь.

Таку норму пропонується включити в закони «Про вибори народних депутатів України», «Про вибори Президента України» та «Про місцеві вибори».

Нагадаємо, що графа «Не підтримую жодного кандидата» існувала в бюлетенях до 2010-го. Торік на сайті Президента була розміщена петиція за повернення такої графи, але вона не здобула необхідної підтримки.