Гончарівка провела цикл заходів з нагоди сторіччя національної єдності

5 лет назад 0

День Соборності – одне з державних свят України, що має символічний зміст. Особливо зараз, коли на сході країни наші воїни продовжують відстоювати цілісність держави та захищають її від загарбників.

Верховною Радою України було прийнято постанову №2521-VIII від 5 вересня 2018 року «Про відзначення 100-річчя проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки та проведення Всеукраїнської естафети єднання».

З нагоди цієї визначної дати Херсонська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Олеся Гончара провела цикл заходів.

В обласному палаці молоді та студентів відділом обслуговування користувачів книгозбірні було представлено книжково-ілюстративну виставку «Сторіччя національної єдності». Виставка висвітлює події України в переломні часи (хронологічний період – 1917-1921 рр.). Видання розкривають діяльність УЦР, Директорії, створення IV Універсалу та підписання Акта Злуки. Окремими виданнями представлена державотворча діяльність визначних політичних діячів – М.Грушевського, В.Винниченка, Є.Петрушевського, С.Петлюри, Ф.Швеця та ін. Тема виставки представлена в монографіях, спогадах, статтях з наукових збірників і періодики та унікальними видання діаспори з фонду Українсько-канадського центру. Виставку доповнено світлинами історичних подій того часу, зокрема святкування Акта Злуки на Софійській площі в Києві у 1919 році, фотографіями президентів УНР і ЗУНР, діячів Директорії та уряду ЗУНР. Дана експозиція – привід нагадати про єдність і неподільність українських земель, тому що окуповані Крим, Донеччина та Луганщина – це Україна. Виставку відвідали державні службовці, студенти та школярі.

Працівники Гончарівки провели вечір-роздум «День Соборності – раз і назавжди» для вихованців ЗОШ №54. Особлива увага була приділена IV Універсалу – одній із вершин державотворчої діяльності української Центральної ради. На заході були представлені образи українських політичних діячів, яким історія доручила великі справи – М.Грушевського, В.Винниченка, С.Петлюри, Є.Петрушевича, Л.Бачинського, Ф.Швеця. Увесь захід супроводжувався цікавими відеоматеріалами, які чудово відтворювали ті історичні події. Звучала поезія Володимира Сосюри «Любіть Україну», яка виражає найвищі патріотичні почуття. Вірш став дуже відомим, незважаючи на заборони і звинувачення В.Сосюри в націоналізмі. Насамкінець учні створили своєрідний флешмоб – живий ланцюг, що став символом єднання українців.

Працівники відділу краєзнавства бібліотеки провели пішохідну екскурсію «Український Херсон: траєкторія доль та подій». Під час прогулянки зимовим містом слухачі – вихованці Херсонської гімназії №6 – дізнались про те, що українське національно-культурне життя на Херсонщині бере свої витоки у 60-х роках ХІХ сторіччя, адже саме тоді українська різночинна інтелігенція почала реалізовувати себе у служінні власному народу. Всі разом пройшли місцями обласного центру, які нерозривно пов’язані зі становленням українських ідей. Юних патріотів вразила доля осіб, які ратували за автономію України та розвиток української мови у нашому місті. Навіть у часи поділу між чужинними державами українці завжди вірили у національне об’єднання. Доказом цього стала подвижницька робота таких діячів, як Іван Челюк, Микола Чернявський, Володимир Кедровський, Микола Куліш та багато інших…

Останнім місцем, яке відвідали, стала площа Свободи, де екскурсанти дізнались про наймасовішу українську маніфестацію у Херсоні, що відбулась 16 квітня 1917 року і зібрала близько 25 тисяч наших земляків. Заключними словами екскурсії стало гасло Івана Челюка, яке є актуальним і сьогодні: «Гартуймося, єднаймося в товариство чесне. Хай під чесними трудами Вкраїна воскресне!».

Наша держава пройшла важкий шлях, щоб здобути Незалежність і Соборність своїх земель. Нас знову намагаються розділити на Схід та Захід, політичні скандали та перипетії тривають і донині. Сьогодні Україна, можливо, як ніколи раніше, потребує Єдності і Соборності всього українського народу. Тож, ми не повинні забувати тих подій, щоб у майбутньому вийти на шлях перемоги!