Херсонські аудитори забезпечили відшкодування коштів на понад 7 млн грн у сфері освіти і науки

6 лет назад 0

З початку 2018 року державні аудитори проконтролювали в освітньо-науковій сфері Херсонщини витрачання бюджетних коштів державного (22%) і місцевого (78%) бюджетів на понад 2,4 млрд грн. При цьому аудитори забезпечили відшкодуванння порушень на суму понад 7,6 млн грн.

За результатами інспектування застосовано 6 фінансових санкцій за вчинення підконтрольними об’єктами бюджетних правопорушень. Аудитори склали на винних посадових осіб адміністративні протоколи (35) за порушення вимог ведення бухгалтерського обліку і бюджетного законодавства.

Зокрема, під час ревізій фінансово-господарської діяльності освітніх закладів, фахівці встановили типові порушення. Наприклад, не правильно визначали базовий місяць для розрахунку суми індексації грошових коштів працівникам або студентам .

Іноді сумісники необґрунтовано отримували чималі суми до своєї зарплати. Не обійшлося й без надмірно нарахованих виплат за дні додаткових щорічних відпусток, безпідставного присвоєння деяким педагогам вищої категорії та, як наслідок, завищення їх тарифного розряду і посадового окладу.

Окремі освітні установи витрачали на комунальні послуги і енергоносії бюджетні кошти загального фонду замість коштів спеціального фонду. Інколи на погашення витрат за проживання і спожиті мешканц ями гуртожитку комунальні послугибуло спрямовано бюджетні суми.

Також державні аудитори встановили ряд незаперечних фактів, коли горе-підрядники безпідставно завищили вартість виконаних будівельних робіт.