Комітет ВРУ засудив спроби проведення «штучних референдумів» на Херсонщині

2 года назад 0

Члени Комітету з питань прав людини Верховної Ради України засудили спроби проведення так званого «референдуму» на території Херсонської області.

Про це повідомляється на сайті Врховної Ради України.

У повідомленні зазначається:

"В інформаційному просторі стрімко шириться інформація щодо наміру окупаційного режиму, який тимчасово контролює окремі території Херсонської області, провести так званий «референдум» з метою утворення окремої псевдореспубліки.

Комітет Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин, підтримуючи Звернення депутатів Херсонської обласної ради VIII скликання, як представників інтересів територіальних громад Херсонської області, про невизнання будь-яких спроб створити на території Херсонської області так званої «народної республіки», наголошує, що проведення псевдореферендуму в умовах тимчасової військової окупації не створюватиме жодних правових наслідків.

Відповідно до положень ст. 43 IV Конвенції про закони і звичаї війни на суходолі від 18.10.1907 року з моменту встановлення тимчасового контролю держава-окупант вживає всіх залежних від неї заходів для того, щоб, по можливості, «відновити і забезпечити громадський порядок і безпеку, дотримуючись існуючих у країні законів». Сутність даного положення полягає в тому, що окупація, за визначенням, є тимчасовою юридичною ситуацією, яка припиняється із завершенням конфлікту. Так само, у коментарі до ст. 47 Конвенції про захист цивільного населення під час війни від 12.08.1949 року зазначається: «окупація території в період війни носить виключно тимчасовий характер, це фактична ситуація, яка не позбавляє окуповану державу ані суверенітету, ані державності, навіть якщо захоплено територію всієї держави».

Таким чином, попри встановлення державою-агресором тимчасового контролю над окремими територіями Херсонської області, в межах означеного регіону діє чинне законодавство України. Відповідно ж до ст. 73 Конституції України питання про зміну території України вирішуються виключно всеукраїнським референдумом.

Комітет засуджує будь-які спроби проведення так званого «референдуму» із застосуванням заходів примусового характеру. Мітинги та масові акції протестів проти встановленого окупаційного режиму Російської Федерації, які розпочалися 13 березня 2022 року у місті Херсон та символічно співпали з днем визволення міста від нацистських окупантів, свідчать про кардинально протилежне волевиявлення мешканців регіону. Абсолютна більшість населення Херсонської області вороже сприймає саме окупаційний режим.

Наголошуємо, що референдум – це народне волевиявлення, яке за своїм змістом є формою безпосередньої демократії. Проведення ж «штучних референдумів» в умовах обстрілів цивільного населення, які мали місце в м. Херсон під час акцій протесту 13 березня 2022 року і які заборонені Конвенцією про захист цивільного населення під час війни, не має нічого спільного ані з демократією, ані з вільним волевиявленням.

Ми вдячні кожному. Кожному, хто не здається, хто протестує, хто демонструє окупантам єдність та незламність українського народу.

Україна переможе!

Слава Україні!".