Куди планують витратити бюджетні кошти в Херсоні?

7 лет назад 0

Наразі на постійних депутатських комісіях, зокрема на комісії з питань планування,  фінансів, бюджету та соціально-економічного розвитку та регуляторної політики, розглядатиметься проект змін до міського бюджету на 2017 рік. Куди планують витратити кошти міського бюджету, розглянемо у даній статті.

Реєстр змін до міського бюджету станом на 22.06.2017 року складається з 54 191 400 грн. доходів та 64 884 000 грн.  запитів на видатки. Отже, станом на сьогоднішній день проект видаткової частини перевищує дохідну на 10 692 600 грн. , а це означає, що частину запланованих видатків необхідно буде “різати”. Перевиконання бюджету станом на 22.06.2017 року становить 54 162 900 грн . Також 28 500 грн.  – це субвенції з інших бюджетів.

Куди планують спрямувати кошти?

Напрямків фінансування дійсно дуже багато – і перед депутатами Херсонської міської ради стоїть нелегка задача визначити, звідки забрати 10,6 млн. грн. , аби задовольнити усі запитувані проблеми міської бюджетної сфери. Розглянемо планові напрямки фінансування.

Отже, на найближчій сесії депутати планують скерувати:

— 1,628 млн. грн. – на субвенцію обласному бюджету на обслуговування населення, прикріпленого до КЗ “Обласна лікарня відновного лікування” Херсонської обласної ради, головним лікарем якого є Вікторія Вагнер ;

— 0,37 млн. грн. – на на відновлення резервного фонду.

Цілком може бути, що в херсонській школі з’явиться басейн – заплановано 697 396 грн.  на реконструкцію басейну на базі Херсонської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 46 Херсонської міської ради (є розпорядження Кабінету Міністрів України). Депутатом за округом, де розташована дана школа, у Херсонській міській раді є Юрій Кирилов (БПП “Солідарність”).

Заплановано 3 077 710 грн.  на будівництво водопостачання смт Комишани Корабельного району м. Херсона. Ця проблема є однією з найбільш гострих, адже протягом багатьох років жителі смт Комишани страждають від відсутності повноцінної системи водопостачання. Від територіальних виборчих округів у Комишанах у Херсонській міській раді представлено два депутати від “Нашого краю”: Роман Підперигора та Ігор Грек.  Також за округом, з якого до Херсонської міської ради потрапили два зазначені депутати, заплановано зробити капітальний ремонт покрівель та систем опалення дитячих садків №6  та №63  на 790 000 грн.  При цьому, комісія з питань планування,  фінансів, бюджету та соціально-економічного розвитку та регуляторної політики отримала від управління освіти запит, підтверджений розрахунками на ті самі заклади, трохи більше, ніж на 200 тис. грн.  Звідки взялись іще 590 тис. грн. , невідомо.

689 743 грн.  заплановано  на будівництво спортивного майданчика зі штучним покриттям в м. Херсон, в межах вул. Бабушкіна – вул. 7 Текстильної – вул. Нечуя-Левицького – вул. 11 Текстильної. Депутатами Херсонської міської ради, які були обрані за даним округом, є Олег Романюк (БПП “Солідарність”  та Ольга Маренчук (“Наш край”).

Вчергове міська рада може спробувати взяти участь у співфінансуванні видатків на будівництво шляхопроводу по просп. Адмірала Сенявіна-вул.Залаегерсег у м. Херсоні (6 811 705 грн. ).

135 840 грн.  запланували витратити з міського бюджету на термосанацію будівлі фізико-технічного ліцею  по вул.Зала Егерсег,39 у м.Херсоні з впровадженням технологій, які передбачають використання теплових насосів(є розпорядження Кабінету Міністрів України).

Управлінню освіти планують надати 5 518 500 грн. , а саме:

18 000 грн.  на придбання м’ясорубки для ДДЗ №53 за рахунок іншої субвенції з бюджету Антонівської селищної ради. Подібні м’ясорубки закуповувались іншими дошкільними закладами України в межах 15 – 18 тис. грн., про що можна дізнатись з порталу ProZorro. Депутатом Херсонської міської ради за даним округом є позафракційна Галина Лугова.

10 500 грн.  на оздоровлення дітей в пришкільному таборі для ЗНЗ №17 за рахунок іншої субвенції з бюджету Степанівської сільської ради. Нелля Голубенко (ВО “Батьківщина”)  є депутатом Херсонської міської ради за даним округом.

У школі №56 (Таврійський мікрорайон) заплановано здійснити капітальний ремонт стелі за 3 млн. грн.  Жахливі умови, в яких змушені навчатись діти, інспектували нещодавно депутати Херсонської міської ради Андрій Дмитрієв, Дініс Бердник (“Самопоміч”) та Михайло Линецький (БПП “Солідарність”).  Якщо здійснити ремонт протягом літа, то діти вже восени будуть забезпечені нормальними умовами для навчання. Більш того, це єдина школа у великому густонаселеному мікрорайоні.

Андрій Дмитрієв: Діти мають навчатися у нормальних умовах

Фото: Інформаційне агентство “Херсонці”

1 700 000 грн.  заплановано витратити на придбання комп”ютерної техніки (100 000грн), капітальний ремонт харчоблоку (500 000грн), котельні (100 000грн), покрівлі (1 000 000грн) ЗНЗ №39.  Директором закладу є депутат Херсонської міської ради Ольга Маренчук (“Наш край”).

Збільшення видатків на відшкодування витрат  МКП “Херсонелектротранс”  за послуги з безоплатного перевезення окремих категорій громадян заплановано на 6 млн. грн.  Нагадаємо, що за перевезення пільгових категорій громадян МКП “Херсонелетротранс”  отримує відшкодування з міського бюджету. Неодноразові спроби фахової громадськості запропонувати альтернативні шляхи вирішення проблеми (наприклад, монетизацію пільгового проїзду) зіштовхуються з пасивністю міської влади та загальнодержавними колізіями законодавства. В.о. директора МКП “Херсонелектротранс”  і одночасно депутатом Херсонської міської ради є Єгор Устинов (“Опоблок”).

Грошову допомогу громадянам планують збільшити на 3 млн. грн.  Це важливий аспект видаткової частини міста, адже кількість звернень для отримання грошової допомоги останнім часом збільшується, причому за цілком об’єктивних підстав: херсонці опиняються у скрутних життєвих умовах, страждають на важкі захворювання. Отже, допомога з міського бюджету життєво необхідна для багатьох.

Управлінню капітального будівництва планують надати 4 710 735 грн.:

збільшити видатки на будівництво спортивного майданчика у загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №18 по вул. Херсонській, 83 в смт Антонівці (депутатом Херсонської міської ради за даним округом є Сергій Жуйков (БПП “Солідарність”) 455 862збільшити видатки на відключення від централізованого теплопостачання житлових будинків центральної частини міста (капітальний ремонт двох газорозподільних пунктів, капітальний ремонт газопроводів)1 830 873збільшити видатки на будівництво інженерних мереж на території комплексної забудови мікрорайону Таврійського (для учасників АТО)400 000збільшити видатки на капітальний ремонт ТП 632, 636, 635 по вул. Некрасова, 2 у м. Херсоні із облаштуванням нового вводу ВЛ-10 (трансформаторні підстанції для КП “Сервіс-опт”)480 000збільшити видатки на капітальний ремонт покрівлі та приміщень за адресою просп. Ушакова, 37300 000збільшити видатки на розробку технічної документації стану будівельних конструкцій будівлі Зеленого театру50 000збільшити видатки на капітальний ремонт плиткового покриття по просп.Ушакова в районі кінотеатру “Україна”194 000капітальний ремонт поліклініки №3 КЗ “Херсонська міська клінічна лікарня ім. А.О.Тропіних”1 000 000

3 300 000 грн.  заплановано  на капітальний та поточний  ремонт внутрішньо дворових проїздів до житлових будинків та дорожнього покриття. Зважаючи на те, наскільки жахливим є стан доріг наразі в Херсоні, необхідний потужний громадський контроль за виконанням зазначених робіт.

Також цікавими є планові видатки Департаменту житлового господарства.  Заплановано 17 040 980 грн. , а саме:

збільшити видатки на капітальний та поточний ремонт  житлових будинків “гнучкої” конструктивної схеми (вул. Рози Люксембург, 1а)300 000збільшити видатки на капітальний ремонт житлових будинків ОСББ та комунальної власності7 540 980збільшити видатки на фінансову підтримку на поворотній основі МКП “ВУВКГ в м.Херсоні “5 000 000збільшити видатки для КП ЕЗО “Херсонміськсвітло” (енергозабезпечення зовнішнього освітлення, технічне обслуговування, придбання матеріалів для ремонту, приєднання до електромереж ПАТ ЕК “Херсонобленерго”)3 500 000збільшити видатки на реконструкцію електромережі будівлі гуртожитків з метою встановлення засобів обліку електроенергії та виготовлення проектів700 000

Абсолютно всі статті видатків Департаменту ЖКГ пройшли дуже гучні обговорення – суперечливі і важкі. Багато було зауважень з боку активної громадськості. Особливо важким є питання реконструкції електромережі будівлі гуртожитків з метою встановлення засобів обліку електроенергії та виготовлення проектів – це кричуща проблема, яка спровокувала проведення позачергової сесії через шалену заборгованість за електроенергію у мешканців гуртожитків. Встановлення засобів обліку значно спростить механізм та облік оплати.

У відповідності до Постанови КМУ від 24.05.2017року № 353 планується також підвищення заробітної плати працівникам органів місцевого самоврядування на загальну суму 11 408 827 грн.

25 969 грн.  заплановано на грошову допомогу для ремонту даху будинку вдови померлого ветерана війни – чергова благородна справа від депутатів Херсонської міської ради.

За проектом змін планується надати кошти для оздоровлення дітей з інвалідністю разом з одним із батьків або особою, яка їх замінює, та здійснення ремонту у приміщенні, в якому проводиться психологічна реабілітація таких сімей, на загальну суму 265 895 грн.  Така підтримка так само є важливою для сімей, які виховують дітей із інвалідністю. Мова йде здебільшого про захворювання на дитячий церебральний параліч.

Управлінню культури планують виділити 135 000 грн.  для здійснення поточних видатків. Управлінню молоді та спорту – 17 700 грн.  на придбання 2 пральних машин для дитячих будинків сімейного типу на базі двох родин. 10 000 грн.  планується надати управлінню охорони здоров’я для придбання комп’ютера. Управлінню комунальної власності планують збільшити видатки на придбання вітчизняного ліцензійного програмного забезпечення для ведення бухгалтерського обліку вартістю 15 000 грн.  Управління з питань цивільного захисту населення планує відремонтувати автомобіль на 25 тис. грн.

В проекті можуть бути і будуть зміни – це логічно. Які саме – покаже час. Однак, вже сьогодні можна спостерігати відсутність чітких розрахунків за деякими напрямками видатків. Завдяки численним перенесенням сесії міської ради, у депутатів принаймні є час розглянути якомога більше проблемних аспектів. Проте які сюрпризи готує сесія, також незрозуміло. Неважко помітити також і той факт, що до реєстрів змін регулярно потрапляють об’єкти, які знаходяться на округах певних депутатів. У той час, як безліч інших закладів, де, наприклад, немає депутата міської ради, страждають від нестачі фінансування.

Автор: Євгенія Вірлич