Ліки для пацієнтів із тяжким перебігом COVID-19 доставили в регіони

2 года назад 0

У регіони доставили 2784 флаконів препарату Тоцилізумаб, який ДП “Медзакупівлі України” закупило на замовлення Міністерства охорони здоров’я України. 

Тоцилізумаб використовують для допомоги тяжкохворим пацієнтам із COVID-19. Йдеться про госпіталізованих дорослих та дітей від 2 років, які отримують кортикостероїди та потребують додаткового кисню, неінвазивної або інвазивної штучної вентиляції легень або екстракорпоральної мембранної оксигенації (ЕКМО). 

Дозвіл на екстрене використання цього препарату 24 червня 2021 року видало Управління продовольства та медикаментів (FDA), США. 

18 серпня Всесвітня організація з охорони здоров’я рекомендувала Тоцилізумаб для лікування важких випадків коронавірусної інфекції. Відповідне рішення ухвалили на основі 27 клінічних досліджень, в яких взяло участь 10 000 пацієнтів. Виробляє ліки швейцарська фармацевтична компанія. 

Дослідження свідчать, що лікування Тоцилізумабом пацієнтів, госпіталізованих із коронавірусною хворобою, знижує летальність та зменшує час перебування пацієнтів в лікарнях. 

Угоду на закупівлю Тоцилізумаб уклали 27 липня 2021 року. Сума закупівлі склала 25,8 млн грн. Таким чином, вартість одного флакону становить 9269,75 грн. 

Нагадаємо, що минулого року закупили 3064 флаконів Тоцилізумаб за 28,4 млн грн.

Довідково: Дозвіл на екстрене використання препарату FDA надало на основі чотирьох досліджень: RECOVERY (рандомізоване, контрольоване, відкрите дослідження) та EMPACTA, COVACTA and REMDACTA. Усі вони показали, що використання Тоцилізумабу у пацієнтів із тяжким перебігом коронавірусної хвороби на 13% зменшує летальність у порівнянні із стандартним лікуванням. Також на 28% зменшується потреба у підключенні до апарату ШВЛ серед важкохворих пацієнтів, у порівнянні із стандартним лікуванням.