Медаллю «За заслуги перед Херсонщиною» нагороджено відомого вченого-селекціонера

4 года назад 0

Почесною відзнакою Херсонської обласної ради та обласної державної адміністрації «За заслуги перед Херсонщиною» нагороджено Польську Парасковію Іванівну.

Медаль обласного рівня їй вручено за вагомий внесок у розвиток сільського господарства регіону, науки, освіти, підготовки висококваліфікованих фахівців, що сприяло піднесенню авторитету Херсонщини як на державному, так і на міжнародному рівні, а також з нагоди святкування 90-річчя від дня народження.

Парасковія Іванівна – відомий в Україні і за її межами вчений-селекціонер у галузі вівчарства. Понад 60 років працює в Інституті тваринництва степових районів імені М.Ф. Іванова «Асканія-Нова» – Національний науковий селекційно-генетичний центр з вівчарства. З 1962 року, після закінчення аспірантури, в Інституті пройшла шлях від молодшого до головного наукового співробітника, завідувача відділу.

У 1998 році захистила докторську дисертацію за темою «Методи виведення, вдосконалення і використання асканійських м’ясо-вовнових овець».

Парасковія Польська зробила вагомий внесок у зоотехнічну науку і практику породотворного процесу у вівчарстві, розробивши методи виведення унікальних генотипів, їх практичне створення і впровадження у виробництво. Нею створені два інтенсивних типи овець – асканійські кросбреди та асканійські чорноголові, які не мають аналогів у світовій практиці.

Вона є автором понад 320 друкованих видань та 35 селекційно-генетичних програм з вівчарства державного та регіонального рівня.

Впродовж 1993-1998 років Парасковія Іванівна працювала в експертній Раді з зоотехнії та ветеринарної медицини ВАК України.

Протягом 1996-2008 років – член спеціалізованої вченої ради Херсонського державного аграрного університету з захисту кандидатських дисертацій.

Вона очолює засновану у 1926 році академіком Михайлом Івановим наукову школу з питань породоутворення у вівчарстві, підготувала п’ять кандидатів сільськогосподарських наук. З використанням її селекційного досягнення, в Україні і за її межами захищено понад 30 кандидатських дисертацій.

За значний внесок у розвиток зоотехнічної науки та активне впровадження результатів наукових досліджень у виробництво Парасковія Польська відзначена Державною премією України в галузі науки і техніки (1999), Почесною відзнакою Президента України (1996), Почесною відзнакою Української академії аграрних наук (2006), Почесними грамотами Кабінету Міністрів України (2002), Міністерства аграрної політики (1996, 2000), Української академії аграрних наук (2000, 2005).

Серед нагород вченого-селекціонера також медалі та державні премії.