На Херсонщині посилять моніторинг атмосферного повітря

2 года назад 0

У Херсоні знову піднімають питання про необхідність підвищення вимог до питань єкологічної безпеки. Зокрема сьогодні про це говорили під час наради в обласній державній адміністрації, інформує прес-служба.

Передусім, увагу зосередили на стані атмосферного повітря. Адже внаслідок виробничої діяльності заводу «Кримський титан», можливе забруднення сірчастим ангідридом території області, прилеглої до тимчасово окупованої АР Крим. Минулого тижня це питання розглянули і під час наради за участю представника Уповноваженого з дотримання прав жителів Автономної республіки Крим та міста Севастополя Ірини Костянтинівни Верігіної.

Аби покращити стан атмосферного повітря на території області та мінімізувати викиди небезпечних для життя та здоров’я людини речовин, Департаментом захисту довкілля та природних ресурсів обласної державної адміністрації розроблений проєкт програми державного моніторингу в галузі охорони атмосферного повітря. Проєктом передбачено проведення спостережень за станом навколишнього природного середовища та рівнем його забруднення, а також розширення існуючої мережі моніторингу.

Аби уникнути екологічних катастроф на території зони «Херсонська» за проєктом пропонується встановити п’ять автоматичних постів:

  • м. Нова Каховка (центр області, багато великих підприємств);
  • КПВВ «Каланчак» (південь області, вплив ПрАТ «Юкрейніан Кемікал Продактс»);
  • смт Нижні Сірогози (схід області, зона впливу Запорізької промислової зони);
  • смт Велика Олександрівка (північ області, зона впливу Криворізько-Нікопольського промислового вузла);
  • м. Скадовськ (чорноморське узбережжя).

Як зазначив директор Департаменту захисту довкілля та природних ресурсів Олександр Ставнійчук, дану програму погоджено на засіданні міжвідомчої комісії з питань здійснення державного моніторингу в галузі охорони атмосферного повітря Міністерства захисту довкілля.

Окрім цього, Департаментом представлено дорожню карту дій у разі значного атмосферного забруднення. Так, якщо ви відчули різкий неприємний запах в повітрі, помітили раптове засихання дерев, появу масляного коричневого нальоту на дахах будинків та оточуючих предметах, появу іржі на металевих предметах, обов’язково дійте відповідно зазначеного плану дій:

  • Намагайтеся не виходити зайвий раз на вулицю, за можливості покиньте населений пункт.
  • Виходячи з приміщень, одягайте респіратор чи марлеву пов’язку, змочену у 2% содовому розчині.
  • Не відчиняйте вікна. Якщо є кондиціонер – увімкніть на режим охолодження та очищення повітря без забору із навколишнього середовища.
  • Робіть часте вологе прибирання вдома.
  • Пийте не менше 3 літрів води.