На Херсонщині гуртожитки лишаються без електропостачання через великі борги

3 года назад 0

Ситуація стара, як світ. Як тільки настає холодна погода і всі готуються до опалювального сезону – так одразу виявляється, що споживачі не платять за комунальні послуги. Особливо це стосується гуртожитків. Зазвичай, там живуть незахищені верстви населення, люди з інвалідністю. ЖЕУ давно перестало займатися подібними проблемами. А ось постачальників-монополістів фінансові проблеми ще й як цікавлять. Але вони бачать вихід тільки один – просто позбавити людей можливості користуватися світлом чи теплом.

У Новій Каховці гуртожиткам припинять енергопостачання – про це повідомляє прес-служба АТ «Херсонобленерго»:

«Оператор системи розподілу АТ «Херсонобленерго» на вимогу постачальника змушений припинити розподіл електроенергії на об’єкти Комунального підприємства «Новокаховський гуртожиток», а це адміністративні будівлі підприємства та гуртожитки. АТ «Херсонобленерго», як оператор системи розподілу, зобов’язаний у визначений Законом України «Про ринок електроенергії» термін виконати вимогу постачальника та припинити електропостачання споживачу. Відновити електропостачання оператор системи розподілу зможе лише після відповідного звернення від постачальника. АТ «Херсонобленерго» закликає керівництво комунального підприємства залагодити всі проблемні питання з постачальником електроенергії, і вирішити їх в рамках своїх повноважень», — йдеться у повідомленні.

В той же час херсонська журналістка Євгенія Вірліч повідомила у Фейсбук про відключення гуртожитка в Херсоні від електропостачання:

«Вулиця Комкова 76 б та 76 в. Два гуртожитки сидять без світла через великий борг. При цьому, є люди, які справно сплачують за електрику, а є ті, кому пофігу. В результаті, всі сидять в холоді, без світла. Наслідки можна уявити.

Поліція на такі штуки реагувати не буде — це не її справа. Обленерго, в принципі, по своєму має рацію: є борг — тримайте відключення. Керуюча компанія (ЖЕК), яка МАЄ про це піклуватись, відсторонилась від вирішення проблем. Розумію, що традиції попередньої каденції — бити на жалість і гасити з міського бюджету — не вихід: потрібен системний підхід, аби подібне не повторювалось. Але цей підхід можуть забезпечити виключно представники міської влади та правоохоронці.

Я дізналась про те, що відбувається сьогодні, від двох людей, які справно платять, але виявились заручниками боржників. Звертаюсь до тих, хто може вирішити проблему — тільки не бюджетним коштом, як завжди це робилось із маніпуляціями, а системно», — йдеться в повідомленні.

Ситуацію коментує і Віктор Булка, радник голови Херсонської ОДА з дотримання прав людей з інвалідністю: «В цих гуртожитках живуть також люди з інвалідністю, які мають потреби кожного дня! Не забувайте про цей важливий факт! І чому мають страждати ті, хто регулярно сплачує за світло?! Так не має бути… Будь ласка, Ігор Колихаєв, Дмитро Піддубний, Юрій Рожков допоможіть вирішити питання, вкрай важливе для мешканців цих гуртожитків. Заздалегідь дякую за розуміння та підтримку!».