На Херсонщині пройшли навчання поліції із затримання озброєних злочинців та визволення заручника (фото)

6 лет назад 0

На Херсонщині пройшли тактико-спеціальні навчання поліції із затримання озброєних злочинців та визволення заручника. Спецоперація проходила на території Олешківського району. За сценарієм, вранці в обласному центрі стався розбійний напад. Зловмисники виїхали з Херсона на автомобілі, сховалися в лісі на базі відпочинку та взяли заручника. Через годину поліцейські звільнили заручника та затримали злочинців. За легендою, вранці в одному з торгівельних центрів обласного центру стався розбійний напад.

Продавець ювелірної крамниці повідомила в «Єдиний центр 102» поліції Херсонщини, що троє невідомих в масках під погрозою автомату заволоділи золотими виробами. Слідчо-оперативна група Херсонського відділу поліції з’ясувала, що злочинці з місця скоєння злочину зникли на автомобілі «Фольксваген» сірого кольору. За командою начальника поліції Херсонщини Артура Мєрікова на території області був введений поліцейський оперативний план «Сирена».

Диспетчери ситуаційного центру обласного главку поліції терміново орієнтували всі автопатрулі патрульної поліції та поліції охорони. По тривозі був піднятий особовий склад апарата главку поліції, підрозділів поліції в місті Херсоні та сусідніх районів. Однак зловмисники, скориставшись тим, що торгівельний центр розташований на околиці, встигли виїхати за межі міста. 

В ході розшукових заходів працівники управління карного розшуку встановили, що злочинці переховуються на непрацюючій базі відпочинку в Олешківському районі. Начальник поліції Херсонщини Артур Мєріков прийняв рішення ввести в дію оперативний план «Грім».

Поблизу місця перебування злочинців розгорнули оперативний штаб та вузол радіозв’язку. Керівник спецоперації заступник начальника обласної поліції Микола Цап детально проінструктував кожну групу поліцейських про їх завдання. Базу відпочинку оточили з усіх боків. На допомогу поліції прибув загін військовослужбовців в/ч 3056 Національної гвардії України. У бік зловмисників направився перемовник. 

Злочинці висунули свої вимоги – їм необхідні їжа, спиртне, бронежилети, два автомати, гроші та безперешкодний виїзд за межі області. Інакше вони вб’ють охоронця бази, якого взяли в заручники. Перемовник терміново передав вимоги керівнику операції. Присутність заручника значно ускладнювало ситуацію.

Перемовини тривали майже годину. Злочинці отримали їжу, напої бронежилети. Але, щоб прискорити подальше виконання своїх вимог, прострелили заручнику ногу. В зв’язку із загрозою життю чоловіка, Артур Мєріков для визволення заручника та затримання злочинців прийняв рішення на проведення спеціальної операції спецпідрозділом «КОРД». Вмілими діями бійців спецпідрозділу за кілька хвилин зловмисники були розброєні та затримані. 

Поранений був переданий для надання допомоги працівникам відомчої лікарні МВС. В ході спецоперації ніхто з правоохоронців та цивільних громадян не постраждали.

Як зазначив начальник обласного главку поліції Артур Мєріков, подібні навчання найближчим часом будуть проведені в усіх територіальних підрозділах поліції Херсонщини. Сьогоднішні тренування показали, що херсонські поліцейські більшою мірою готові протидіяти озброєним злочинцям. Деякі прорахунки в діях поліцейських будуть обов’язково розглянуті та додатково відпрацьовані.

Відділ комунікації поліції Херсонської області