Нецільове використання бюджетних коштів — на контролі фіскалів області

6 лет назад 0

Таким був головний меседж начальника Головного управління ДФС у Херсонській області Ігоря Клима під час зустрічі з головами районних державних адміністрацій, районних рад, об’єднаних територіальних громад та міськими головами міст обласного значення, ініційованої Херсонською обласною державною адміністрацію за участі голови Андрія Гордєєва.

У своїй промові очільник фіскальної служби розповів про дієву спільну роботу з правоохоронними органами області, що дозволяє визначати тих платників податків, які маніпулюють державними коштами, вдаються до сумнівних фінансово-майнових операцій та застосовують тіньові схеми для розкрадання коштів громад.

Так з початку року спеціалісти відділу боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом Головного управління ДФС у Херсонській області, опрацювали 21 порушення в частині непрозорості використання бюджетних коштів та довели сумнівність щодо легальності проведення фінансових операцій на суму 13998 тис. гривень. З них 11 перевірок були проведені за інформацією СБУ, 6 — за власною ініціативою, 3 — за повідомленнями Національної поліції, 1 — за ініціативи прокуратури Херсонської області. За результатами проведеної роботи до ЄРДР внесено 18 відомостей про правопорушення за ст.ст.205,191 КК України в сфері державних закупівель. Серед типових порушень мали місце факти укладання угод та тендерної документації з підрядниками — ФОП, які взагалі не мали найманих працівників для виконання замовлених робіт, та не були зареєстровані платниками ПДВ.

Представники місцевого самоврядування отримали корисну інформацію щодо доцільності та переваг укладання договорів із підрядниками — платниками ПДВ та використання можливостей за даними ЄРПН контролювати інформацію про закупівлю матеріалів та залучення до виконання робіт субпідрядників.

На думку начальника фіскального відомства області Ігоря Клима, зміцнення місцевого самоврядування, розвиток самодостатніх територіальних громад та формування бездотаційних бюджетів залежить від громадянського контролю, підзвітності перед громадами та індивідуальної відповідальності розпорядників бюджетних коштів за раціональне та господарське використання коштів місцевих бюджетів.

Прес-служба Головного управління ДФС у Херсонській області