Трансформація херсонських бібліотек: читання з собакою та волонтери Корпусу Миру

4 года назад 0

В епоху глобальної комп’ютеризації зменшується попит на книги та читання. Проте, херсонські бібліотеки прийняли цей виклик та трансформувалися у відповідності до покладених пріоритетів та вимогу часу.

Зокрема, у бібліотеці ім. Олеся Гончара вдало реалізується проєкт «Читаймо разом з Кіміко». На перший погляд, читання із собакою – незвичний, але досить ефективний «інструмент», який сприяє покращенню навиків читання у дитини. Крім того, каністерапевтичний елемент таких читань позитивно впливає на емоційний стан дитини. Згідно експертних оцінок, собаки для читання не тільки формують у дитини любов до друкованого слова, але й суттєво впливають на навчання школярів. Тому в освітніх установах країн Заходу дуже часто на уроках можна зустріти чотирилапого «асистента», який пройшов спеціальну підготовку та має відповідний сертифікат.

Кіміко Такара щосуботи відвідує Херсонську обласну універсальну наукову бібліотеку ім. Олеся Гончара, де зустрічається з малечею, яка хоче покращити техніку читання або віднайти психологічну рівновагу, налагодити контактність, зняти емоційне напруження.

Не менше незвичайних проєктів і в Херсонській обласній бібліотеці для дітей імені Дніпрової Чайки. Серед останніх – зустріч з волонтерами Корпусу Миру США, які працюють зараз у Херсоні та в сусідньому Миколаєві. Вони презентували відвідувачам бібліотеки дві теми – «День Мартіна Лютера Кінга» (Ніна Джексон та Ханна Фергюсон) і «Волонтерство та громадська активність» (Кейсі Форгей і Сара Вінтер).

Відзначимо, День Мартіна Лютера Кінга щорічно відзначається в Сполучених Штатах Америки у третій понеділок січня, – як день боротьби за рівні права людей, незалежно від їхньої расової приналежності, як день громадянської активності.

Учасники заходу ознайомилися з біографією Мартіна Лютера, дізналися про рабство та громадянські рухи проти сегрегації, переглянули відеозапис найвідомішої промови Мартіна Лютера Кінга «Я маю мрію» («I have a dream»), а також взяли участь у обговоренні англійською мовою. Наприкінці зустрічі кожен із учасників створив власний плакат на тему своєї громади чи окремих суспільно важливих проблем, які їх хвилюють.