В Україні сьогодні День пам’яті Героїв Крут

1 год назад 0

В Україні сьогодні День пам’яті Героїв Крут. 29 січня 1918 року за 130 кілометрів на північний схід від Києва під час наступу на столицю більшовицьких загонів відбулася битва під Крутами. Загін Першої Київської юнацької школи імені Богдана Хмельницького та 1-ша сотня студентського куреня, яка складалася зі студентів та гімназистів старших класів обороняли станцію під Крутами. 

Бій тривав до вечора. Завдяки героїзму українських воїнів вдалося стримати більшовицькі загони до темряви.

“Потім під тиском ворога більшість підрозділів організовано відступили до ешелонів на станції неподалік і вирушили в бік Києва, руйнуючи за собою залізничні колії. Але одна студентська чота – 27 юнаків, заблукавши у темряві, повернулася до станції Крути, яка на той час уже була зайнята більшовиками. 27 полонених юнаків (студентів і гімназистів) було розстріляно. Наймолодшим полеглим було по 16 років”, – зазначає Укрінформ.

Загалом у бою під Крутами загинуло з української сторони, за різними оцінками, 70–100 осіб. Втрати бiльшовицьких вiйськ сягали 300 воякiв.

За словами головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, українські воїни під Крутами віддали життя, але захистили незалежність і вибороли міжнародне визнання для своєї молодої держави. 

“Сьогодні ми гідно продовжуємо їхню справу. Як взимку 1918-го, так і 2022-го кращі з кращих стали на захист Києва та всієї України від російської навали”, – додав Валерій Залужний.

Нагадаємо, що щорічне вшанування пам’яті Героїв Крут закріплене постановою Верховної Ради України від 16 травня 2013 року.