Визначено алгоритм дій щодо впровадження проекту берегоукріплення Чорного та Азовського узбережжя

6 лет назад 0

Сьогодні під час чергового засідання робочої групи щодо реалізації проекту з розбудови узбережжя Чорного та Азовського морів Херсонської області було розглянуто важливе питання – наукове обґрунтування щодо застосування укріплення узбережжя Чорного моря в адміністративних межах Круглозерської сільської ради Голопристанського району шляхом спорудження хвильорізів. Для обговорення питання було запрошено головних інженерів ДП «Державний проектно-вишукувальний та науково-дослідний інститут морського транспорту «ЧорноморНДІпроект». 

Як зазначив один з інженерів інституту Микола Турженський, організація берегоукріплення та створення пляжної зони здійснюється за рахунок встановлення різних конструкцій берегоукріплення. Встановити який саме необхідно будувати, допоможе дослідження причини розмивання узбережжя та проведення геодезичних робіт, топографічна зйомка і обстеження водної поверхні та глибин. Микола попередньо зазначив, що можливо доцільно буде встановити подводні волноломи, які допоможуть намити пляж та припинити змивання берегу.

Рішення щодо фінансування цих робіт було прийнято під час засідання, яке пропонує співвласникам земельних ділянок у селищі Круглозерка фінансувати гідрогеологічні дослідження, а селищним радам запропонувати спів фінансування топографічних робіт. Роботи планують провести протягом квітня.

Вивчення гідрогеологічних досліджень, математичне моделювання щодо розміщення об’єктів, які забезпечать берегоукріплення та вибір оптимального варіанту – алгоритм дій, які можуть здійснити інженери інституту для створення передпроектного рішення.

Керівник робочої групи, заступник голови ОДА Євген Рищук підсумував, щоб розробити якісний проект та провести повноцінну роботу необхідно комплексно підійти до вивчення місцевості та перед проведенням тендерних процедур для вибору виконавця проекту – винести передпроектне рішення на основі якого будуть проводитись подальші роботи з берегоукріплення.

Наступного тижня на Херсонщину завітають представники Київського інституту, щоб оглянути діючі хвильорізи у селищі Залізний порт та надати рекомендації у подальшій роботі.

Херсонська ОДА